Kijáró

2019.11.20. 14:00

Felkészülten Ausztriába – Csúszós, havas utakkal is számolhat, aki most Tirolba készül

Míg nálunk enyhe, ám néha esős, napsütéses idő jellemzi a novembert, a Stájerországban és a Karintiában élőknek erős havazással és esőzéssel kell szembenézniük. Szakértőt kérdeztünk arról, milyen felszerelésre van szüksége annak, aki télen autójával nyugati szomszédunkhoz készül.

Nemes Judit

A hólánc kötelező tartozék ezekben a hónapokban

Fotó: Shutterstock

Napok óta kritikus időjárási helyzettel kell megküzdeniük a Stájerországban és Karintiában élőknek: nagy mennyiségű hó és eső esett a két tartományban.

A távirati iroda a napokban számolt be arról, hogy Bad Kleinkirchheimben, Karintiában egy 79 esztendős férfi veszítette életét, amikor a sok csapadék okozta földcsuszamlásban kőlavina zúdult a házára és az épület maga alá temette. A stájerországi Stadl-Predlitzben is az eső okozott földcsuszamlásokat, és a magas talajvíz jelent problémát: eddig ötven embernek kellett elhagynia az otthonát, a körzetet katasztrófaterületté nyilvánították – tudatta a távirati iroda.

Tirolban nem az eső, hanem a hó okoz lavinaveszélyt, emiatt a tartományban 4-es fokozatú riasztás van érvényben. Tirol keleti részein a nagy mennyiségű hó miatt hétfőn 1900 háztartás maradt áram nélkül. A téli csapadék okozta károkat helikopterekkel mérték fel a szakemberek. A közlekedésben is okozott fennakadást a havazás: egyes körzetekben nem jártak a vasúti szerelvények, továbbá alagutat is le kellett zárni lavinaveszély miatt.

Az ausztriai meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint mától várhatóan enyhülő időre készülhetnek a térségben. A téli időszak velejárója a havazás, a téli csapadék okozta jeges-csúszós útburkolattal bárhol számolhatnak az úton lévők. Tátrai András gépjárművezető-oktatót kérdeztük, milyen szabályokra kell figyelni a téli időszakban, továbbá milyen módon készítse fel járművét a megváltozott útviszonyokra az, aki Ausztriába indul.

A hólánc kötelező tartozék ezekben a hónapokban
Fotó: Shutterstock

– A legfontosabb szabály az, hogy november 1-jétől kötelező a téligumi használata az autón, ezt szigorúan ellenőrzik Ausztriában, főleg a hegyekbe vezető utakon, ahova kötelező felszerelésként – kerékméretnek megfelelő – hóláncot kell tartani az autóban.

Hogy a járműre pontosan milyen hóláncot kell beszerezni, abban segítenek az autósboltok eladói, akik egyébként annak felszerelését is elmagyarázzák – mondta el az oktató, aki hozzátette: jól jöhet a hólánc felszerelésénél egy bundás munkáskesztyű, ezt sem árt tartani a kocsiban. Tátrai András hangsúlyozta: azokra a hegyekbe vezető utakra, ahol a hóeltakarítást nem győzik, a rendőrök hólánc nélkül nem engedik fel az autókat. – Mindig a hajtott kerekeket kell felláncolni. Sebességkorlátozás is vonatkozik a hólánccal ellátott autókra, de ez függ attól, mekkora a hóréteg a szakaszon. Harminccal, legfeljebb ötvennel lehet közlekedni hólánccal biztonságunk érdekében – tette hozzá.

A szakember felhívta a figyelmet arra is, hogy míg a nyárigumin a megengedett minimális profilmélység 1,6 milliméter, a téliguminál ennek értéke 4 milliméter lehet: ezen kopottság alatt az abroncs nem tudja ellátni a funkcióját. A gépjárművezető-oktató javasolta azt is, hogy aki hosszabb útra indul, plédet, innivalót, kekszet, olajos magvakat tartson magánál, ha netán várakoznia kell, vagy balesetet szenved, megcsúszik az autó és az árokban landol. Ha várni kell az autómentőre, jól jöhet a takaró, melegebb kabát, az étel, ital. Tátrai András hozzátette: a zöldkártyát mindenképpen vigye magával az autó sofőrje, amivel tudja igazolni, hogy a járműve érvényes biztosítással rendelkezik.

Elmondta azt is, hogy tapasztalatai szerint Ausztriában téli időben, jóval az első havazás várható ideje előtt elkezdik az aszfalt felső rétegét felszórni egy speciális anyaggal. Havazáskor pedig rengeteg hótoló járja az utakat, az autópályákon jellemzően gond nélkül lehet haladni.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy sebességhatárok tekintetében is vannak különbségek Magyarország és nyugati szomszédunk között, utóbbinál ugyanis lakott területe kívül nem 90, hanem 100 km/h a sebességre vonatkozó korlátozás. Hozzátette ugyanakkor: mindig az út és időjárási viszonyoknak megfelelően kell megválasztani a sebességet kül- és belföldön egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában