Elmerült, és már nem tudtak rajta segíteni

2019.11.18. 20:34

Fürdőzésből tragédia – Sárvár polgármestere és a fürdő igazgatója is megszólalt

Tragikus kimenetelű baleset történt november 10-én a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdőben. Egy három éves kislány három percig volt a víz alatt, ám életét a kiérkező mentők a legszakszerűbb ellátás ellenére sem tudták megmenteni, másnap a kórházban elhunyt.

Tersztyászky Krisztina

A hullámmedence 120 centiméter mély vizében süllyedt el a hároméves kislány

Fotó: Horváth Balázs

A november 10-ei eset kapcsán a fürdő belső vizsgálatot indított, amely szerint az ott dolgozókat nem terheli felelősség a tragédiáért. A medencében fürdőzők sem figyeltek fel arra, hogy nagy lehet a baj.

A hasonló tragédiák elkerülése érdekében Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke határozottan fogalmaz: a szülőnek, ha elkeveredik mellőle a gyermeke, azonnal torkaszakadtából kiáltania kell, felrázni a tömeget, hogy baj van, mert az időfaktor nagyon fontos lehet ilyenkor. Hogy meddig tart a játék, és hol kezdődik a veszély, szakember sem könnyen dönti el. Ha pedig fürdőzéskor vagy tömegben őrizetlenül maradt kisgyermeket találunk, azonnal fogjuk meg a kezét, és a közvetlen kommunikáció eszközéhez folyamodva kiáltsunk a szülőkért. Sokkal fontosabb ilyenkor a gyermek biztonsága, mint az előítéletektől való félelem.

A kislány családi fürdőzés közben szaladt el az édesanyja mellől, és valamiért nem a gyermek-, hanem a 120 centiméter mély hullámmedencébe tartott. Kondora István, Sárvár polgármestere elmondta: a fürdő vezetése azonnal értesítette őt a balesetről. Még aznap megnézte a biztonsági kamera felvételét, amelyen a gyermek láthatóan egyedül volt. A szülők azonnal keresni kezdték, majd a fürdőmesterhez fordultak segítségért. Mire a gyermeket kihúzták a medencéből, már több mint három percig volt a víz alatt. A szakszerű orvosi ellátás ellenére másnap a szombathelyi kórházban elhunyt. Az esetet a családra való tekintettel nem hozták nyilvánosságra, a polgármester nem bánja, hogy a kíváncsiskodók hadától sikerült megkímélni az összetört hozzátartozókat.

A fürdőben belső vizsgálat indult, amely feltárta, hogy a fürdő a jogszabályban megfogalmazott előírásoknak megfelelően biztosította a medencék felügyeletét és mindenki a munkaköri leírásának megfelelően végezte a munkáját. Mulasztás egyetlen dolgozó részéről sem állapítható meg, ellenük semmilyen kifogás nem róható fel a munkavégzésük során.

A hullámmedence 120 centiméter mély vizében süllyedt el a hároméves kislány
Fotó: Horváth Balázs

A Vas Megyei Rend­őr-főkapitányság büntetőeljárásban vizsgálja az eset körülményeit, azonban tekintettel arra, hogy folyamatban lévő eljárásról van szó, bővebb információt egyelőre nem kaptunk tőlük.

Megkerestük Vojtkó Tibort, a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő igazgatóját, aki megerősítette: – Rendelet írja elő, hogy a fürdőmedencék mellett a teljes üzemidő alatt szakképzett uszodamesternek (úszómesternek) kell szolgálatban lennie. Emellett a fürdő teljes üzemideje alatt elsősegélynyújtásban kiképzett alkalmazottnak is szolgálatban kell lennie. Az adott napon a területen hét személy volt beosztva, melyből négyen rendelkeznek uszodamesteri végzettséggel, három pedig medenceőr. Mindannyian szakképzett elsősegélynyújtók és csúszdakezelők. Az aznap dolgozó hét személy egyike végzett mentőápoló.

A fürdőigazgató elmondta, hogy előfordulnak olyan esetek, amikor az úszómester segítségére van szükség a házirend be nem tartása miatt. Halálos baleset nem fordult elő, de nincs olyan úszómester, akinek ne kellett volna már fuldoklót mentenie. Általában a helyszíni ellátás elég, ilyen okból egyszer kellett csak mentőt hívni az elmúlt 17 évben. Az elsődleges okok a mély medence úszástudás nélküli használata, alkoholfogyasztás vagy fegyelmezetlenség.

Ami a gyermekeket illeti: a fürdő házirendje előírja, hogy 14 éven aluli gyermekek csak felnőtt kíséretében tartózkodhatnak a fürdő területén, és kizárólag a felnőtt felelősségére és annak állandó felügyelete mellett használhatják a fürdő szolgáltatásait. A csúszdák használata külön biztonsági előírásokhoz kötött, melyeket a szülők gyakran nehezményeznek (életkor, testsúly, testmagasság). Holott ezek a rendszabályok mind a fürdőzők, köztük a gyermekek biztonságát védik.

NEM A TRAGÉDIA MIATT HÍVTÁK VISSZA AZ ÜGYVEZETŐ IGAZGATÓT

A képviselő-testület legutóbbi ülésén visszahívta a Sárvári Gyógyfürdő Kft. ügyvezető igazgatói posztjáról Vojtkó Tibort. Az igazgató kérdésünkre megerősítette a hírt, elmondása szerint még két hétig látja el az ügyvezetői feladatokat. Információink szerint a sajnálatos november 10-ei tragédiának a képviselő-testületi döntéshez nincs köze. A városvezetés másokok miatt döntött az egyébként okleveles gépészmérnök mostani visszahívásáról. Vojtkó Tibor 2018. január 1-jétől látta el az ügyvezetői feladatokat a Sárvári Gyógyfürdő Kft. élén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában