biztonságos közlekedés

2019.11.14. 11:30

Látni kell és látszani az őszi-téli utakon

Nemcsak a saját testi épségét, de mások életét is kockáztatja, aki nem készíti fel megfelelően autóját a télre. Komoly büntetésre is számíthat, ha belefut egy rendőri ellenőrzésbe. Erre és a látásszűrés fontosságára hívja fel a figyelmet a rendőrség december 15-ig tartó Látni és látszani kampánya, amelyhez országosan számos optika és szerviz csatlakozott.

Polgár Patrícia

A kampány az autósokért van

Fotó: Horváth Balázs

Megyénkben két optikahálózat négy üzlete, valamint négy szerviz csatlakozott a kezdeményezéshez. Az ORFK Országos Baleset-megelőzési Bizottságának nevében László Péter rendőr alezredes elmondta, a kampányban főként a járművek szélvédőjének állapotát és a világítóberendezésüket vizsgálják. Az ősz és a tél beköszöntével megnő a szürkületben vagy sötétben töltött órák száma, így fontos, hogy az autó világítása megfelelően működjön.

A kampány során beszélgetnek az autósokkal, felhívják figyelmüket a szabályok betartására, de ellenőrzést is végeznek a járműveken. Ha mindent rendben találnak, téli felkészülési eszközökkel ajándékozzák meg őket. Így történt Lukács Tiborral is, akit egy körmendi úti töltőállomáson tájékoztattak a rendőrök.

A kampány az autósokért van

– Nemrégiben vásároltam az autót, nincs szükségem még ellenőrzésre, de arra odafigyelek, hogy felkészülten várjam a telet – mondta. A kampányhoz csatlakozó egyik optikahálózat ügyvezetője, Nagyidai Zoltán szerint vezetés közben is a látásunk a legfontosabb: az ingyenes látásszűrés mellett teljes körű szemészeti szakvizsgálatra is várják az autósokat.

Kiemelte: az éjszakai szemkorrekció más, mint a nappali; előfordulhat, hogy bár nappal jól lát a sofőr, az éjszakai éles látással lehetnek problémái. Tapasztalata szerint egyre többen érzik, hogy nem megfelelő a látásuk, és élnek az ingyenes ellenőrzés lehetőségével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában