Színvonalas kötet

2019.11.08. 07:00

Mézkönyvbemutató a Mézesházban Sárváron

A Sárvár és Vidéke Méhészegyesület rendezvényén mutatták be a Magyar mézkönyv című kiadványt az arborétumban lévő Mézesházban. A színvonalas kötet a méz történetét, készítésének módját, gyógyító hatásait és gasztronómiai vonatkozásait is feldolgozza. A szombathelyi B.K.L. Kiadónál megjelent könyv nagyrészt vasi alkotók munkája.

Pajor András

Makrai Attila, dr. Borovics Attila, Németh József és Boda László a sárvári bemutatón

Fotó: Pajor András

A kötet vasi bemutatóján házigazdaként dr. Borovics Attila, az Erdészeti Tudományos Intézet igazgatója és Makrai Attila, a sárvári méhészegyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket.

– Öröm a város számára, hogy egy színvonalas szakmai kiadvány bemutatóját Sárváron tartották – szólt dr. Máhr Tivadar alpolgármester a könyvbemutatón. A Magyar mézkönyv összefoglaló és sokszínű képet ad a méhekről, a mézről, a méhész munkájáról, a hagyományosan magas színvonalú magyar méhészeti kultúra érdekes múltjáról és jelenéről – hangzott el a könyvről.

– Több szakmai jellegű kiadvány is megjelent a mézzel kapcsolatban, viszont a magyar mézkultúrát teljességében bemutató kötet eddig még nem jelent meg – szólt a könyv régóta tervezett kiadásáról a szerkesztő-szerző Boda László. A húsz fejezetből álló mézkönyv országos és egyetemes kitekintésű, alkotógárdája nagyrészt Vas megyei.

Makrai Attila, dr. Borovics Attila, Németh József és Boda László a sárvári bemutatón
Fotó: Pajor András

Ambrus Lajos a kulturális, Somlósi Lajos a gyógyászati, dr. Nagy Zoltán a néprajzi, Kiss Balázs a gasztronómiai vonatkozásokat dolgozta fel; a fotók jelentős részét Németh József készítette, emellett Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke is szerzője volt a könyvnek.

A gasztronómiai ínyencségek között szerepel egy étek a sárvári Nádasdyak konyhájából is. A könyv utolsó fejezete felhívja a figyelmet a méhészegyesületek, mézlovagrendek szakmai és a mézet népszerűsítő munkájára, az ország legjelentősebb, a témához kapcsolódó fesztiváljaira, vásáraira, valamint méhészeti gyűjteményeink látnivalóira.

A külcsínt és a belbecset illetően is imponáló Magyar mézkönyv ázsióját tovább növeli, hogy mostanában – éppen a felmerülő veszélyek miatt – egyre nagyobb figyelem esik a méhek tevékenységére, amely nélkülözhetetlen az emberi létezés szempontjából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában