Katonák a mentőknél

2019.11.16. 07:00

Nem kell háborúba menni ahhoz, hogy életveszélyes sérüléssel találkozzunk

Életmentő elsősegélynyújtás oktatást tartottak a Szombathelyi Mentőállomáson pénteken a 83. Popp Emil Területvédelmi Zászlóalj személyi állományának.

Merklin Tímea

Fotó: Horváth Balázs

Az önkéntes területvédelmi tartalékosok tizenkét modulos kiképzésének része az egészségügyi képzés: tanulnak sebkötözést, vérzéscsillapítást, csonttörések rögzítését, ízületi sérülések ellátását. Felkészítést kapnak arra, hogyan kell beavatkozni, ha az életet veszélyeztető esetekkel találkoznak. Sásdi Imre alezredes elmondta, hogy a területvédelmi tartalékosok valószínűleg nem fognak találkozni harctéri sérülésekkel, mégis törekszenek arra, hogy a katonák rendelkezzenek olyan ismeretekkel, amelyek révén érdembeli segítséget tudnak nyújtani. A sérülések ellátását mentők tanították, bemutatva katonai életből vett eszközöket is.

A mentők nem csak elsősegélynyújtást, de életmentést is tanítottak a katonáknak
Fotó: Horváth Balázs

-Nekünk nem kell háborúba menni, de a civil életünkben találkozhatunk balesetekkel. Szerencsés, ha a mentők tanítják nekünk a segítségnyújtást, akik naponta foglalkoznak sérültekkel. Így bátrabban tudunk beavatkozni. Lehet, hogy azon az egy percen fog múlni a balesetet szenvedett élet – mondta Sásdi Imre alezredes, a 83. Poppr Emil Területvédelmi Zászlóalj parancsnoka.

Köcse Tamás vezető mentőtiszttől megtudtuk: a katonák egészségügyi képzését jól be tudták illeszteni a saját programjukba. Örültek a megkeresésnek, fontosnak gondolják, hogy a katonák együtt tudjanak működni a mentőkkel, nem csak katonai helyzetekben.

-A Nemzeti Népegészségügyi Programban zajlik a mentőszolgálat életmentő elsősegély képzése, amelyben munkaszervezetekkel, közösségekkel, bejelentkező csoportokkal foglalkozunk, számukra térítésmentesen – mondta a mentőtiszt. – Az a cél, hogy minél többen részesüljenek a képzésben, minél több életet tudjunk megmenteni, laikusok bevonásával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában