emlékhely

2019.11.10. 08:36

Szent Márton bronz lábnyoma a parkban

Az 1532-es kőszegi várostrom Szent Márton-jelenésének emlékére a szent bronz lábnyomát helyezték el a városban.

Tóth Kata

Fotó: OHR Tibor

Szent Márton-emlékhelyet avattak Kőszegen a Hunyadi Mátyás parkban található Szent Márton-fa mellett. 490 éve, 1529. november 9-én adományozta Ferdinánd király Kőszeget Jurisics Miklósnak, akinek a legenda szerint 1532-ben Szent Márton segített megvédeni a várost. E Márton-jelenés emlékére – a Kőszegi Ostromnapok Egyesület kezdeményezésére – a szent lábnyoma szombat óta egy sziklán látható a parkban. Kecskeduda hangjára vonult díszmenet kora délután a Jurisics Várból a parkba. A menetben a Kőszegi darabontokon kívül ott voltak a Kapuvári hajdúk és Gartai muskétások, a csobánci Gyulaffy Bandérium, a sárvári Nádasdy-bandérium és a körmendi Batthyány-bandérium is.

 

– Szent Márton a hitünk szerint akkor jött Kőszegre, amikor a legnagyobb szükség volt rá. Segített megóvni örökségünket. Felelősségünk van abban, hogy ezt az utánunk jövők is megörököljék és ők is öröknek tekintsék – említette köszöntőjében Básthy Béla polgármester. Orbán Róbert, a Szent Márton Intézet munkatársa arra hívta fel a figyelmet: egyedi a Szent Márton-út történetében, hogy a szent lábnyomát egy Márton-jelenés helyszínén helyezik el. Beszélt az útról, amely 14 éve civil kezdeményezésre jött létre, és Szombathelyt, a szent szülővárosát köti össze a franciaországi Tours-ral, ahol Szent Márton püspök volt.

Délután Márton-napi népszokásokat elevenítenek fel a Jurisics-vár udvarán. Fegyver- és viselet-bemutatók, élőszereplős ostromtársasjáték, íjászkodás is szerepelt a programok között. Fellépett a Magyarpalatkai Banda.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában