gyásznap

2019.11.05. 07:00

Törvényszék: eskütétel és megemlékezés

Két új fogalmazó tett esküt és az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésére emlékeztek tegnap, a nemzeti gyásznapon a Szombathelyi Törvényszéken.

Vas Népe

A gyásznapon elhelyezték az emlékezés koszorúit Fotó: VN

Dr. Horváth Martina és dr. Simon Judit új fogalmazók eskütétele után tartották az emlékezést. Fejet hajtottak dr. Augusztinovicz István, dr. Szenkovits Tibor és dr. Unger József szombathelyi törvényszéki és járásbírók emléktáblájánál. – Szenvedésük, tönkretételük, igazi emberségük igazolja, hogy nevüket emléktábla örökítse meg. Üldöztetésük a jogra és a törvényekre hivatkozással történt, semmibe véve a horatiusi örök igazságot, mely szerint erkölcs nélkül a jog önkény – mondta a három forradalmi bíróról dr. Laky Ferenc, a megyei bíróság korábbi elnöke. – Legyenek intő példaképek mindazoknak, kik ebben az épületben munkálkodnak, járnak, az utódoknak, kik jogot szolgáltatnak, de azoknak is, kik jogot keresnek.

A gyásznapon elhelyezték az
emlékezés koszorúit Fotó: VN

Áldozatuk, alázatuk jusson eszünkbe mindahányszor az emléktáblára téved tekintetünk – fogalmazott dr. Laky Ferenc. Emlékeztetett: a forradalomban szerepet vállalt bírákkal szemben fegyelmi eljárás indult, 1957 februárjában felfüggesztették őket állásukból, börtönbüntetést kaptak, elkobozták a vagyonukat.

Az emlékezés koszorúit a törvényszék elnöke, dr. Andor Szabolcs és elnökhelyettese, dr. Varga Roland, valamint a Bírói Tanács, a Magyar Bírói Egyesület és a Bírósági Dolgozók Szakszervezetének képviselői helyezték el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában