gyásznap

2019.11.05. 07:00

Törvényszék: eskütétel és megemlékezés

Két új fogalmazó tett esküt és az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésére emlékeztek tegnap, a nemzeti gyásznapon a Szombathelyi Törvényszéken.

Vas Népe

Dr. Horváth Martina és dr. Simon Judit új fogalmazók eskütétele után tartották az emlékezést. Fejet hajtottak dr. Augusztinovicz István, dr. Szenkovits Tibor és dr. Unger József szombathelyi törvényszéki és járásbírók emléktáblájánál. – Szenvedésük, tönkretételük, igazi emberségük igazolja, hogy nevüket emléktábla örökítse meg. Üldöztetésük a jogra és a törvényekre hivatkozással történt, semmibe véve a horatiusi örök igazságot, mely szerint erkölcs nélkül a jog önkény – mondta a három forradalmi bíróról dr. Laky Ferenc, a megyei bíróság korábbi elnöke. – Legyenek intő példaképek mindazoknak, kik ebben az épületben munkálkodnak, járnak, az utódoknak, kik jogot szolgáltatnak, de azoknak is, kik jogot keresnek.

A gyásznapon elhelyezték az
emlékezés koszorúit Fotó: VN

Áldozatuk, alázatuk jusson eszünkbe mindahányszor az emléktáblára téved tekintetünk – fogalmazott dr. Laky Ferenc. Emlékeztetett: a forradalomban szerepet vállalt bírákkal szemben fegyelmi eljárás indult, 1957 februárjában felfüggesztették őket állásukból, börtönbüntetést kaptak, elkobozták a vagyonukat.

Az emlékezés koszorúit a törvényszék elnöke, dr. Andor Szabolcs és elnökhelyettese, dr. Varga Roland, valamint a Bírói Tanács, a Magyar Bírói Egyesület és a Bírósági Dolgozók Szakszervezetének képviselői helyezték el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában