Kutatási program

2019.11.20. 13:00

Van vadmacska az Őrségben

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság kutatási programot indított annak érdekében, hogy kiderítsék: élnek-e vadmacskák a térségben. A házi macska vadon élő rokona Magyarországon fokozottan védett. A hazai állomány szisztematikus felmérése más hazai nemzeti parkokban is csak a közelmúltban kezdődött.

Gyöngyössy Péter

Dr. Lanszki József szőrcsapdát ellenőriz

Fotó: VN

– A vadmacska óvatos erdei ragadozó, mely leginkább alkonyatkor és hajnalban aktív – tudjuk meg dr. Németh Csabától, az Őrségi Nemzeti Park igazgatóhelyettesétől. – A háborítatlan erdőket kedveli, búvóhelyként és kölykei elrejtésére öreg fák nagyobb odvait használja. Létezéséhez tehát jó szerkezetű, a természeteshez közel álló erdők kellenek. Hasonlít a házi macskára, de csak a szürkés, barnás cirmos rajzolat jellemzi, farka nem keskenyedik el, hanem vastag és a vége feketén gyűrűs mintájú. Általában testesebb, bundája tömöttebb. Az élőhelyek megfogyatkozásán kívül a házi macskával való kereszteződés is veszélyezteti, ezért jelenlétét biztosan csak genetikai vizsgálatokkal lehet kimutatni.

Az őrségi vadmacskafelmérés gondolatát egy németországi természetvédelmi szervezettel való együttműködés indította el. Türingiában egy vadmacska-mentőközpont munkájába nyertek betekintést, tanulmányozhatták az ottani módszereket.

Dr. Lanszki József szőrcsapdát ellenőriz
Fotó: VN

– Megkerestük dr. Lanszki Józsefet, a Kaposvári Egyetem kutatóját, a faj hazai szakértőjét és az igazgatóság természetvédelmi őreinek bevonásával kialakítottunk egy megfigyelőhálózatot – folytatja Németh Csaba. – Illatcsapdákat helyeztünk ki tizenöt ideálisnak vélt erdőben, összesen harminc helyen. Macskagyökérfőzetből szexferomont készítettünk, de olajos halat is bevetettünk a siker érdekében. A környéken olyan érdes felületeket hoztunk létre, amelyektől azt reméljük, hogy a genetikai vizsgálatokhoz megfelelő szőrmintát szolgáltatnak.

Ami a legfontosabb: – Megvannak az első eredmények. Nagy valószínűséggel állíthatjuk, hogy az Őrségben él vadmacska. Bár a szőrminta még kevés, a vadkamera két helyen is rögzített olyan felvételt, amelyen vadmacska látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában