Bírság, elkobzás, felfüggesztés

2019.11.29. 07:00

Vas megyében is munkában a fakommandó

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Erdészeti Igazgatóságán negyedik éve működik az EUTR-hatóság, azaz a Faanyagterméklánc-felügyelet – European Timber Regulation (EUTR).

Gyöngyössy Péter

A faáruk kereskedelmével foglalkozó cégek, vállalkozók között gyorsan híre ment, hogy hatósági ellenőrök léptek be a rendszerbe

Fotó: VN/NÉBIH

A hatóság feladata a faanyagkereskedelem felügyelete, ezen keresztül a magyar erdők megóvása és a jogkövető faanyag-kereskedők védelme. Az EUTR-ellenőrök csak 2018-ban 130 kamionnyi illegálisan forgalomba hozott fát foglaltak le.

Minden bizonnyal mással is megesett már, hogy hirdetés alapján rendelt tűzifát. Kályhakészet, ömlesztettet, platónyit és főleg olcsót. Aztán amikor megjött a fuvar, csodálkozni sem volt idő, hogy a plató közepére szórt kis kupacka hogyan lehet három köbméter. Mert már le is billentették, és el is tűntek a pénzzel. Se nyugta, se számla. Ott se jártak.

Pár éve kályhakész, száraz akác tűzifát ajánlottak hirdetők. Ismeretlen telefonszám, szimpatikus női hang. Megrendeljük. A kocsi platóján sáros, ázott fenyő széldeszkadarabok, némi fakéreg. Hulladék kategória. Az is kevés. Nem kérjük. Kilátásba helyezett agyonverés, némi huzakodás. Megússzuk, de fa nincs. Ma már komoly szankciókra számíthat az, aki hasonló módon próbálkozik.

Három éve hamar híre ment a fával foglalkozó cégek, vállalkozók körében, hogy addig nem látott zöld ruhás, erdészforma ellenőrök állítanak meg fát szállító kamionokat, jelennek meg fatelepeken, és ott állnak a rendőrökkel, vámosokkal együtt a határátkelőkön is. Ráadásul nem finomkodnak.

Zár alá helyezik egy fatelep akár egész éves fakészletét, visszafordítják a határról a horvát kamiont, és évtizedes múlttal bíró cégek működését függesztik fel. Sőt az elmarasztalt ügyfelek akár hónapokra felkerülnek egy internetes feketelistára is. Nem véletlen, hogy fakommandóként kezdték őket emlegetni. Ők a Né­bih Erdészeti Igazgatóságának EUTR-ellenőrei.

A faáruk kereskedelmével foglalkozó cégek, vállalkozók között gyorsan híre ment, hogy hatósági ellenőrök léptek be a rendszerbe
Fotó: VN/NÉBIH

 

Sokáig téma volt az egyik falusi kocsmában Pista bácsi esete. Éppen hazafelé tartott az erdőről egy pótkocsi fával, úgy, ahogyan az elmúlt harminc évben mindig. Alig ért ki a traktorral a hepehupás földútról, amikor megállította valami hivatalos külsejű ember, és olyan papírokat kért tőle, amikről még nem is hallott. Aztán közölte vele, hogy forduljon meg és vigye vissza a fát oda, ahonnan hozta.

Alig hitt a fülének, de nem volt mit tennie. Mára megtanulta, ha fát akar szállítani, gondosan kitöltött papírok kellenek.

Lapos Tamástól, a Nébih Erdészeti Igazgatóság osztályvezetőjétől megtudtuk: az EUTR-ellenőrök nyomon követik a faanyag mozgását, ellenőrzik a fatermékek forgalomba hozatalát, feldolgozását és kereskedelmét. Tevékenységük kiterjed az illegálisan kitermelt fatermékek kereskedelmének megakadályozására.

A Nébih erdészeti ellenőrei Vas megyében is több eljárást indítottak. Az EUTR-hatóság azt vizsgálja, hogy a kereskedelmi forgalomba került fatermékek fafaj és eredet szerint azonosíthatók-e. Akik eredetigazolás nélküli fatermékekkel kereskednek, elősegítik az illegális fakitermelést, károsítva az erdőket. Rontják a jogkövetők piaci pozícióit, és sok esetben a vásárlóikat is megkárosítják. Vasban is előfordult bírság, elkobzás, sőt a tevékenység felfüggesztése is.

Az EUTR-hatóság ellenőrei a rendőrséggel, az állami adó- és vámhatósággal, az önkormányzati adóhatósággal, sőt bizonyos esetekben az erdészeti, a közúti hatósággal, a természetvédelmi őrszolgálattal is együttműködnek. Gyorsan tudnak adatokhoz hozzáférni, információt cserélni, de rendszeresek a közös terepi ellenőrzések is. Szoros munkakapcsolatot építettek ki a környező országok hasonló hatóságaival.

Nem az a cél, hogy mindenáron hibát keressenek. A Nébih honlapján minden információ fenn van, de a tűzifavásárlóknak is számos tanáccsal szolgálnak. Jó tudni, hogy a tűzifahirdetéseknek tartalmazniuk kell a kereskedő EUTR-kódját is. A kezdetben ellenőrzött hirdetések 70 százalékát kellett töröltetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában