Új szemlélet kell

2019.12.04. 07:00

A precíziós gazdálkodásé lesz a jövő – Állapították meg a vasszécsenyi fórumon

Kilenc év alatt kétharmadával emelkedett az egy hektárra jutó bruttó hozzáadott érték a magyar mezőgazdaságban – hangsúlyozta dr. Nagy István agrárminiszter a tegnapi gazdatájékoztató fórumon.

Budai Dávid

Dr. Nagy István agrárminiszter dr. Pusztavámi Márton vasi kamarai elnökkel a fórumon

Fotó: Cseh Gábor

Gazdatájékoztató fórumot tartottak az Új-Ebergényi Kastélyszállóban kedden délután, valamint kihirdették az V. Vas megyei búzatermelési verseny eredményeit is. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Vas megyei szervezete által rendezett eseményen a csaknem kétszáz szakember mellett részt vett dr. Nagy István agrárminiszter is.

Győrffy Balázs, a NAK országos elnöke a fenntartható mezőgazdaságról tartott előadásában kiemelte a jégkármérséklő rendszer sikereit, de kitért arra is, hogy a mezőgazdaságnak évente 55 milliárd forintos kára keletkezik az aszály és a belvíz miatt, jelenleg mindössze a földek két százalékát öntözzük, azonban egy átfogó program jóvoltából 2030-ig évi 17 milliárd forintot fognak költeni vízgazdálkodásra – hangsúlyozta.

– Agrárminiszterként megkerülhetetlennek tartom, hogy folyamatos legyen a párbeszéd a magyar agráriumról. Az elmúlt kilenc évben komoly eredményeket értünk el. A magyar mezőgazdaság termelékenysége európai uniós összehasonlításban is kiemelkedően fejlődött, és érdemben kezdett felzárkózni a régi tagországok agráriumához. A területi termelékenységet jelző mutató, az egy hektárra jutó bruttó hozzáadott érték 2010 és 2018 között kétharmadával emelkedett, ez a növekedés Belgium és Dánia után a harmadik legmagasabb érték az EU-ban.

Dr. Nagy István agrárminiszter dr. Pusztavámi Márton vasi kamarai elnökkel a fórumon
Fotó: Cseh Gábor

Hazánk tehát kivételesen jó adottságok birtokában van, amelyeket feltétlenül ki kell használnunk – fogalmazott a miniszter, aki arról is beszélt, hogy a 21. században nem támaszkodhatunk a 20. századi eszközökre, a jövő a precíziós gazdálkodásé. A fiatal gazdálkodók, a gazdaságukat most indító agrárvállalkozások akkor lehetnek versenyképesek, ha a termelési gyakorlatukba átültetik a korszerű digitális agrármegoldásokat. A hazai agrárgazdaság korszakváltását Magyarország Digitális Agrár Stratégiája segíti.

– Olyan támogatáspolitikát alakítottunk ki, hogy a magyar agrártársadalom elöregedő tendenciája lassuljon vagy megálljon, illetve idővel megforduljon. Egyrészt az állam kedvezményes földvásárlással és kedvező lejáratú agrárhitellel támogatja a fiatal mezőgazdásági vállalkozók megerősödését, másrészt az uniós forrásokhoz kapcsolódva megtalálhatók azok az intézkedések, melyek segítik a fiatalabb generáció támogatásokhoz történő hozzáférését – fogalmazott a miniszter. Elhangzott: tavaly agrár- és vidékfejlesztési támogatások címén összesen több mint 680 milliárd forintot használtak fel uniós és hazai forrásokból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában