Adók, bevételek

2019.12.04. 07:00

Első rendes ülését tartotta az őriszentpéteri testület

Nyolc napirendi pontot tárgyalt az első képviselő-testületi ülésén az önkormányzat. A többi között az adóbevételekről, a szociális tűzifa-támogatásról és a csapadékvíz-elvezetésről szóló pályázatról határoztak.

Nemes Judit

Két adónemet emeltek, pályázatokat nyújtottak be

Fotó: Vas Népe

A legfontosabb határozatok között szerepel a 2019. évi adóbevételek teljesülése és felülvizsgálata. Őr Zoltán polgármester elmondta: a helyi iparűzési adóból 32 millió forint, idegenforgalmi adóból 3,2 millió forint, a magánszemélyek kommunális adójából 3,8 millió forint, gépjárműadóból 3,6 millió forint került az önkormányzati költségvetésbe.

A városvezető kiemelte, hogy felül kellett vizsgálniuk a helyi adórendeletet, amelyben két tételt módosítottak. Az idegenforgalmi adót illetően 250 forintról 350 forintra emelték a fejenként és vendégéjszakánként fizetendő összeget. A másik adónem a magánszemélyek kommunális adója, amelynek a mértéke eddig 20 ezer forint volt ingatlanonként, az őriszentpéteri lakosoknak pedig kedvezménnyel 6 ezer forintot tett ki.

A megnövekedett kommunális feladatokra – amibe beletartoznak a hóeltakarítási munkálatok, a közterületek rendben tartása, kaszálása; intézményi területek, utak, járdák rendben tartása, rekonstrukciója – ez az adónem nem képezett megfelelő fedezetet, ezért itt kétezer forintot emeltek: a kommunális adó mértéke így 20 ezerről 22 ezer forintra emelkedett, az őriszentpéteri lakosoknak pedig nyolcezer forintra.

A szociális tűzifa-támogatás is napirenden volt.

– Sikeresen pályáztunk 49 köbméter tűzifára pályázati támogatással, amelynek feltétele, hogy az önkormányzat rendeletben szabályozza a jogosultságot, ezért rendeletet kellett alkotni, hogy igénybe lehessen venni ezt a támogatási formát – tette hozzá Őr Zoltán.

Két adónemet emeltek, pályázatokat nyújtottak be
Fotó: Vas Népe

Egy nagy jelentőségű döntést is meg kellett hozniuk, amely a csapadékvíz-elvezetésre szóló pályázatok visszaadásáról szól. Mint ismert, összesen 350 millió forint fejlesztési forrást nyert el Őriszentpéter önkormányzata megyei TOP pályázaton, ebből 100 millió forintot tett ki a helyi csapadékvíz-elvezetés megoldására benyújtott és elnyert pályázatuk.

Három sikertelen közbeszerzési eljárást után azt látták, hogy az év közbeni jelentős áremelkedések miatt műszakitartalom-változással sem férnének bele a 100 millió forintos keretbe, kiegészítő forrásra lenne szükségük.

Helyette viszont új lehetőség nyílt: egymilliárd forintos kerettel ismét megnyitották ezt a pályázatot. Ezért úgy döntöttek, egyeztetve a döntéshozókkal, hogy újra benyújtják a dokumentációt, a megemelkedett, 193 millió forintra nőtt költségvetéssel, így az eredeti műszaki tartalommal valósulhat meg a csapadékvíz-elvezetés.

Döntöttek az idősek napi rendezvényről, pályázatot írtak ki műszaki alkalmazotti álláshelyre és egy évvel meghosszabbították az egészségház fizikoterápiás munkatársának megbízatását.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában