Kötet

2019.12.12. 07:00

Fájdalmak közül kinyíló, dicső élet – Orsos Zoltán plébános könyvbemutatója Szombathelyen

Orsos Zoltán plébános megbélyegzéssel és nehézségekkel teli életét vetette papírra.

Polgár Patrícia

Jézus krisztus az igazi út könyvbemutató, Karitász, 20191209, Szombathely, ut, Vas Népe / Unger Tamás

Fotós: Unger Tamás

A kötetet a Karitász-kávézóban mutatta be a nagyközönségnek.

Zoli atya Celldömölk-Alsóság plébánosa: megtalálta a helyét a világban. Azonban az élete nem mindig volt olyan rendben, mint most. A pap nem titkolja származását: cigány putriban született Lovásziban. Családja nehéz anyagi körülmények között élt, így első osztályos korában elszakították szüleitől, Balatonberénybe került nevelőszülőkhöz. Mindig is érezte: máshogy néznek rá, különbözik környezetétől – míg családjával élt, magyar gyerekek közé járt iskolába, akik sokat bántották a roma kisfiút. Később Berényben cigány gyerekek közé került

. Sokat tanult, közülük ezzel tűnt ki. Mindig is szeretett volna kitörni, javítani a körülményein. Középiskolás korára hivatásos nevelőszülőkhöz került, ők ismertették meg a vallással. A templom utolsó padsorából szinte egyenes út vezette az oltárig. Mint mondja, a szemináriumban sem volt könnyű dolga: eleinte paptársai nem fogadták jó szívvel, később sok esetben a hívek sem. De nem adta fel, megküzdött az előítéletekkel. Könyvének bemutatóján részt vett dr. Székely János megyés püspök is, aki sorsát Boldog Ceferino, a cigányok patrónusának megpróbáltatásaival hozta párhuzamba: – Mindkettejük élete egy fájdalmak és nehézségek közül kinyíló, dicső élet – mondta. Beszélt Zoli atya szókimondóságáról is: nem fukarkodik a dorgálással, ha cigányokhoz beszél.

 

Figyelmezteti őket arra, hogy a tízparancsolat rájuk is vonatkozik. Az atya elmondta, mélységesen elszomorítja, ha roma társait a börtönben kell meglátogatnia. Dorgálja őket, amiért családjaik utolsó forintjukat is a nekik készített csomagokra kell, hogy áldozzák. – Talán ezeket mi ki sem mondhatnánk. Kell egy próféta, aki vezeti a népét – mondta a püspök. Zoli atya szerint az életéről szóló könyv üzeni: a cigányok legfőbb esélye Krisztus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában