Utánvét és adathalászat

2019.12.04. 07:00

Online is kizsebelhetnek minket karácsony idején

Az ünnepeket megelőző hetekben ügyelni kell arra, hogy ne verjenek át minket vásárlásaink során – igaz ez az online felületekre is.

Polgár Patrícia

Ha ismeretlen a felület, nézzünk utána

Fotó: Unger Tamás

Túl vagyunk advent első vasárnapján, ezzel hivatalosan is beindult a karácsonyt váró időszak. A szezonnak megfelelően az interneten elköltött forintjaink számával egyenesen arányosan növekszik a weben megjelenő csalóké is.

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete összeállított egy listát, amellyel segíteni szeretnék a vásárlókat, hogy ne váljanak átverés áldozatává. Mint írják, a legbiztonságosabb megoldás az, ha a már jól bejáratott online boltjainkból vásárolunk. Amennyiben nincs ilyenünk, vagy mégis olyan weboldalt választunk, ahol nem jártunk korábban, érdemes utánanézni a róla szóló véleményeknek. Ha jórészt negatív jelzőkkel illetik az adott üzletet, megfontolandó lehet elállni a vásárlási szándéktól.

Ugyanez igaz magára a termékre is: több forrásból informálódjunk a minőségéről. Sajnos a kiberbűnözőktől nem áll távol, hogy egy bizonyos webshop arculati elemeit lemásolják, akár szinte a megtévesztésig hasonlót hozzanak létre. Elárulhatja azonban őket a webcímükben található extra karakter vagy elütés.

Ha ismeretlen a felület, nézzünk utána
Fotó: Unger Tamás

Óvatosan kell bánni a hirdetőkkel is: egyes linkek nem közvetlenül a kívánt termékhez vezetnek, hanem egy másik weboldalra, ahonnan továbbkattintva érhetjük azt. Nem hibázhatunk, ha a reklámtól függetlenül, külön nyitjuk meg az árut kínáló boltot és ott keresünk rá a termékre.

Ha valaminek az ára túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, kezdjünk gyanakodni. Igyekezzünk utánvétes fizetési formát választani. Ha erre nincs lehetőség, az is furcsa lehet. A vásárlástól való elállással nemcsak az adathalászoktól, de attól is óvjuk magunkat, hogy nemlétező termékre adjunk ki pénzt.

A felhívás figyelmeztet az „online lét” egyéb veszélyeire is. Üdvözlőlapok tekintetében mindenképpen kifizetődőbb a jól bevált papírformátumút választani: előfordulhat, hogy az online karácsonyi üdvözletek káros kódokat rejtenek. A sítúráról, rokonlátogatásról sem érdemes információkat megosztani – ezekkel a betörők visszaélhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában