Vonzás, turizmus, identitás

2019.12.02. 07:00

Új kerékpárút a két ország között: uniós forrás, megyei koordináció

Elkészült a kerékpáros összeköttetés Orfalu és a szlovéniai Budinci (Büdfalva) között. Nettó 284 millió forintból, európai uniós forrásból, a Vas megyei önkormányzat koordinálásában épült ki a csaknem 1,3 kilométeres szakasz, amelyet a múlt héten ünnepélyesen is átadtak a forgalomnak.

Bakos Ágnes

Dr. Balázsy Péter megyei jegyző, V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő és Vizi Norbert, a NIF Kft. projektiroda-vezetője ünnepélyesen fölavatják a kerékpárutat.

Fotó: VN/NIF Zrt.

Az új kerékpáros összeköttetés Orfalu belterületi szakaszán halad végig és folytatódik egészen a szlovén határig, a közúthálózatban ez a 74189 számú út, amely érinti az Őrségi Nemzeti Park területét. A Vas megyei önkormányzat 2016-ban pályázott a megépítésére, hazai társfinanszírozással támogatták az útépítést, abban partner volt a NIF Zrt.

– Emlékszem, majdnem pontosan két éve indulhatott útjára egy újabb szlovén–magyar együttműködési program, mely most választókerületem egyik legszebb pontján, Orfaluban zárul – mondta az útavatón V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője.

– Az orfalusi haranglábtól kerékpárra pattanva felhajtunk a dombon, ha elfáradunk megpihenhetünk a büdfalvai öreg gesztenyefa árnyékában a tetőn, majd jóleső érzéssel pillanthatunk a nem messze lévő kápolnára és a környező csodálatos tájra, amely természetes átmenetet képez az őrségi dombsor és az Alpok között, a Rába völgye és a Mura-vidék között – méltatta a beruházás helyszínét.

Dr. Balázsy Péter megyei jegyző, V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő és Vizi Norbert, a NIF Kft. projektiroda-vezetője ünnepélyesen fölavatják a kerékpárutat.
Fotó: VN/NIF Zrt.

 

Emlékeztetett, hogy szlovén oldalon a Gorickó Táj­park, magyar oldalon az Őrségi Nemzeti Park vigyázza a természeti értékeket. Méltatta az egykori határmentiségből következő elzártság feloldását, sőt a hátrányból előny kovácsolását. Hiszen az elzártság a természeti értékek megmaradását eredményezte, ami most a közös határtérség vonzó turisztikai alapattrakcióját jelentheti.

Balázsy Péter megyei jegyző kiemelte: a határ menti programok legfontosabb célja, hogy a határ két oldalán élő, esetleg már valamilyen kapcsolatban lévő embereket összekösse, és segítse a turizmus további élénkítését, amely a régió fejlődését is szolgálja. A határ könnyebb átjárhatósága pedig hatékonyabbá teszi a szlovén oldalon élő magyar, illetve a magyar oldalon élő szlovén anyanyelvű emberek nemzeti identitásának megőrzését.

 

A két országot összekötő út egy szakasza. Az uniós támogatásból, a vasi önkormányzat koordinálásában megvalósult projekt a hajdani hátrányból kovácsol előnyt: a régi elzártság a természeti értékek megóvását is lehetővé tette – ebből lehet most turisztikai attrakció
Fotó: VN/NIF Zrt

 

– Az út koronaszélessége hét méter, a burkolat szélessége 3,5 és hat méter közötti – sorolta Vizi Norbert, NIF Zrt. projektiroda-vezetője a műszaki adatokat. Töltésépítéshez 1061 köbméter töltésanyagot használtak fel, és 608 köbméter aszfaltot építettek be, árkokat 1284 négyzetméteren burkoltak. A tavaly tavasszal kezdett útépítés összesen 284,8 millió forintba került.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában