Adventi készülődés

2019.12.09. 07:00

Ünnepre hangolódva – Mozgalmasan teltek az elmúlt hetek a Szlovén Rábavidék településein

A karácsonyvárás, az adventi készülődés már november utolsó napjaiban megkezdődött.

Tersztyászky Krisztina

A grincsfával Metka Lajnšcˇek főkonzul (jobb szélen)

Fotó: VN

A sort talán a felsőszölnöki Rá­bavidéki Ifjúsági Egyesület kezdte, amely adventikoszorú-készítést szervezett a Szlovén Mintagazdaságban. A programra Metka Lajnšček, a Szlovén Köztársaság szentgotthárdi főkonzulja is ellátogatott. A fiatalok a konzulátus számára is készítettek egy grincsfát. A faluban november utolsó napján a templom melletti parkban tartottak karácsonyváró rendezvényt, melyet a Pável Ágoston vegyes kar, valamint a helyi kétnyelvű általános iskola és óvoda tanulói és óvodásai a gazdagítottak műsorukkal.

Több településen közösen szorgoskodtak az ünnepi előkészületeken. Így Szakonyfaluban is, ahol a Szlovén Nemzetiségi Önkormányzat szervezett közös adventikoszorú-készítést. Itt is készült egy szép koszorú a konzulátus számára.

Az apátistvánfalvi Szlovén Nemzetiségi Önkormányzat adventi készülődését a prekmurjei vadászénekkar szlovén népi és vadászdalokkal színesítette. Fodor Sándor polgármester a közös kézműveskedés előtt röviden tájékoztatta a megjelenteket az önkormányzat 2019. évi munkájáról és rendezvényeiről. A helyi asszonyok segítségével megfont koszorúkat az idén Steinmetz Márta virágkötő díszítette, Doncsecz Józsefné Ili segítségével pedig karácsonyi asztaldíszt lehetett készíteni.

A grincsfával Metka Lajnšcˇek főkonzul (jobb szélen)
Fotó: VN

December első napjaiban szokatlan zsivaj töltötte be a szentgotthárdi főkonzulátus épületét. Meseórát szerveztek a kétnyelvű óvodába járó gyerekeknek. A hóhercegkisasszonyról szóló mesét Vesna Radovanovič, a Muraszombati Területi és Tanulmányi Könyvtár mesemondója adta elő.

Szépen kezdődött az advent a szombathelyi szlovénség számára is. Advent első vasárnapján a Szombathelyi Szlovén Nemzetiségi Önkormányzat és a Pável Ágoston Szlovén Kulturális Egyesület szervezésében szlovén nyelvű szentmisét celebrált a Szent Márton-templom oratóriumában Merkli Ferenc vasszécsenyi plébános, Szakonyfalu szülötte. A liturgián közreműködött a Magyarországi Szlovének Szövetségének apátistvánfalvi egyházi énekkara.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában