kiemelkedő nemzeti értékek

2019.12.15. 20:32

Vasi népdalokról volt szó a parlamentben

BUDAPEST Csaknem száz, eddig nem publikált vasi népdalt tartalmazó kötetre hívta fel a figyelmet az Ország­gyűlésben V. Németh Zsolt kiemelkedő nemzeti értékekért felelős miniszteri biztos.

Bakos Ágnes

– Hiánypótló mű ez népdalkörök, népzenei együttesek számára, hiszen brácsa- és bőgőkotta is segíti ennek a kiadványnak a hasznosítását, de mindezek mellett kiváló példa is a Csoóri Sándor Alap nyújtotta lehetőségekre – mondta napirend utáni felszólalásában V. Németh Zsolt.

A Járd meg bongyor – Talp­alávaló – Vasi népzene- és dallamgyűjtemény első kötetéről beszélt, amely Földesi János és Földesi Jánosné vasi népzenét oktató házaspár munkája. A kötetet Békefi Antal gyűjtése nyomán tették közzé, és csaknem száz, eddig még nem publikált Vas megyei népdalt tartalmaz, CD-melléklettel.

– Példa arra, hogyan érezheti jól magát egy 21. századi ember ősei kultúrájában – fogalmazott a miniszteri ­biztos. Számokat is sorolt felszólalásában: az elmúlt években mintegy 10 milliárd forintot fordított erre a kormányzat, a jövő évi költségvetésben is 2 milliárd forint szolgál az együttesek, civil szervezetek támogatására – mindez példa nélküli az elmúlt évtizedeket tekintve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában