Jubileum

2020.01.20. 12:00

A dal megtartóereje – Húszéves lett az Ivánci Népdalkör

A népdal a megíratlan idők lírai emlékezete – Csoóri Sándort idézte a húszéves Ivánci Népdalkör jubileumi ünnepségén szombaton V. Németh Zsolt kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos.

Bakos Ágnes

„Ha elhagyott majd megvár engem a babám az ivánci temetőkapunál” – énekelte az Ivánci Népdalkör

Fotó: Szendi Péter

Rámutatott, hogy a népdalok csak a lényeges dolgokról szólnak és egyértelműen, követendően mutatják a nemi szerepeket, az élet állomásait örökítik meg. És nemcsak a népdalosokat, hanem az egész települést méltatta: sokat tesz a falu vezetése a fejlődésért, miközben ügyelnek arra, hogy a lelkek is „rendben legyenek”, közösséget alkossanak – ilyet, mint az Ivánci Népdalkör.

„Ha elhagyott majd megvár engem a babám az ivánci temetőkapunál” – énekelte az Ivánci Népdalkör
Fotó: Szendi Péter

Tizenhárom bátor, merész nő alapította 2000-ben az Ivánci Népdalkört – idézte fel Bedi Józsefné Erzsi néni a szombati jubileumi vacsorán, ahol Gyarmati Tibor polgármester is köszöntötte a dalosokat. Erzsi néni pedig megemlítette, hogy éppen annyi idős a népdalkörük, mint a Magna Cum Laude együttes Mező Misivel. És persze beszámolt a számos fellépésről, amelyeket maguk mögött tudhatnak, arról, hogy jártak szerte Vas megyében, de felléptek Balassagyarmaton meg Zalalövőn is.

Három művészeti vezetővel dolgoztak a két évtized alatt, most újabb lendületre, karvezetőre várnak, meg fiatalok csatlakozására. Ahogy Erzsi néni fogalmazott: bíznak a dal megtartóerejében, és remélik, ünnepelheti majd a 30. születésnapját is az Ivánci Népdalkör.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában