Elismerés

2020.01.21. 07:00

A Kresznerics-díjasok társasága erősödött Celldömölkön

A hagyományokhoz híven a KMKK galériájában adták át tegnap este a város kulturális elismerését, a Kresznerics-díjat. Ezúttal a művelődési központ, illetve a celldömölki színház vezetőjét díjazták.

Ölbei Lívia

Díjátadó után. Balról: Farkas Gábor jegyző, Söptei Józsefné alpolgármester, Pálné Horváth Mária és Nagy Gábor – a két friss Kresznerics-díjas – és Fehér László polgármester

Fotó: s

„A kultúra nem valami fennkölt dolog, nem a messzi magasban kevesek számára rezgő délibáb, hanem a mindennapi élet szerves része” – idézte a laudáció Spiró György gondolatát, mondván, hogy akár Pálné Horváth Mária vezérgondolata is lehet, hiszen a város kulturális életében végzett tevékenysége ezt tükrözi.

Díjátadó után. Balról: Farkas Gábor jegyző, Söptei Józsefné alpolgármester, Pálné Horváth Mária és Nagy Gábor – a két friss Kresznerics-díjas – és Fehér László polgármester
Fotó: s

Pálné Horváth Mária a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán magyar nyelv és irodalom szakos általános iskolai tanár és népművelés szakos diplomát, majd a Pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem FEEFI művelődési-felnőttképzési menedzser szakán egyetemi diplomát szerzett. 1984 óta a Kemenesaljai Művelődési Központban dolgozik népművelőként. 1993-tól töltötte be a művelődési központ intézményvezetői posztját, majd a Kresznerics Ferenc Könyvtárral való összevonása után az egyesített intézmény igazgatója.

A celldömölki önkormányzat – elismerve a magyar kultúra területén, Celldömölk közművelődésében végzett több évtizedes, kiemelkedő szakértelemmel és lelkiismeretesen folytatott tevékenységét, a magyar kultúra napja alkalmából Kresznerics Ferenc-díjat adományozott Pálné Horváth Máriának.

„Színház az egész világ” – idézte Shakespeare-t az újabb laudáció: „Nagy Gábornak az élete a Soltis Lajos Színház, a színház igazgatójaként nem csak a városban és a megyében, de országszerte és a határokon túl is nevet szerzett magának.” Nagy Gábor végzettsége szerint népművelő, diplomáját a Pécsi Tudományegyetemen szerezte.

 

1973 óta foglalkozik a színjátszással, több színkör, színtársulat alapítója, színésze. 1980-ban hozta létre a Sitkei Színkört, amely a 2001 óta létező Soltis Lajos Színház jogelődje. Az idén 40 éves színház motorja: nélküle elképzelhetetlen a celldömölki és a Vas megyei színjátszás. Társulatával a magyar kultúra követei határainkon belül és túl, vitték hírét a városnak is.

Főhajtás Kresznerics alsósági sírjánál
Fotó: VN/Giczi Sándor

Celldömölk önkormányzata Nagy Gábor részére – elismerve a magyar kultúra területén, Celldömölk színházi életében végzett több évtizedes, kiemelkedő szakértelemmel és lelkiismeretesen folytatott tevékenységét – a magyar kultúra napja alkalmából Kresznerics Ferenc-díjat adományozott.

Bővült, erősödött a kemenesaljai Kresznerics-díjasok társasága.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában