Maradnak

2020.01.08. 07:00

A Pelikán park környékén fészkelnek és telelnek a varjak – Nem javasolják az áthelyezésüket

A Pelikán park környékén lakók életét régóta megkeserítik a park fáin fészkelő és telelő varjak. Ugyanakkor a városokban megtelepedett vetésivarjú-kolóniák a védett faj életben maradásának utolsó szigetei. Átfogó tanulmány készült a megoldás lehetőségeiről.

Gyöngyössy Péter

Dr. Gyurátz József a Pelikán parkban. Ő is részt vett a tanulmány elkészítésében Fotó: Cseh Gábor

Fotó: © Cseh Gábor

Ha szépségversenyt rendeznének a madarak körében, a vetési varjú nem nagyon rúgna labdába. Ráadásul telepesen költ, és telente többezres tömegbe verődik. Amikor egy varjakból álló károgó felleg megjelenik felettünk, könnyen érezhetjük magunkat Hitchcock Madarak című horrorfilmjében. Ezért aztán amikor a ’70-es évektől – mint mezőgazdasági kártevőt – minden eszközzel irtották, senki nem ejtett értük könnyet. Röpke negyven év alatt azonban a fészkelő állomány a töredékére zsugorodott.

– 1980-ban még 250 ezer pár élt Magyarországon. Amikor 2001-ben védetté nyilvánították, már ritka madárnak számított. Azóta némileg nőtt az állománya, de még most is csak 30 ezer pár a hazai fészkelő állomány – tudtuk meg dr. Gyurácz Józseftől, az ELTE SEK tanszékvezetőjétől, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MMTE) szombathelyi csoportjának elnökétől.

A szombathelyi Pelikán parkban és környékén fészkelő vetési varjak látványa, hangoskodása és szennyezése zavarja a környéken lakók egy részét. Az önkormányzat több mint tíz éve keresi a megoldást. Az MMTE nemrég átfogó tanulmányt készített a témáról. Gyurácz Józseftől, a szakértői team tagjától megtudtuk, a Pelikán parkban és környékén tavaly 221 varjúpár fészkelt. Télen éjszakázó helyként használják a park fáit. Ilyenkor viszont az Ukrajnából telelni hozzánk érkező példányokkal együtt az állomány felduzzad 4–5 ezernél is nagyobb létszámúra. Hangosak, ürülékük kellemetlen. Amikor javítják a fészkeiket, rengeteg ágat letörnek, sok gally hullik a földre.

Dr. Gyurátz József a Pelikán parkban. Ő is részt vett a tanulmány elkészítésében Fotó: Cseh Gábor

A tanulmány részletesen tartalmazza a varjúügyben megszólaló lakosok véleményét és a felmerült megoldási javaslatok értékelését is.

– A Pelikán parkban nem véletlenül fészkelnek a varjak – állítja Gyurácz József. A kolónia áthelyezésére nincs sem hazai, sem külföldi példa. Egy esetleges kísérlet sem lenne könnyű feladat, de a kimenetele erősen kétséges. Ezért nem támogatják ezt az ötletet.

A tanulmány szerzői a terület madárbarát parkká alakítását javasolják. A sétautak és az épülő játszótér gondos elhelyezésével, a gyakoribb takarítással a problémák jelentős része orvosolható lenne, és néhány egyszerű eszközzel az ismeretterjesztés szolgálatába lehetne állítani a Pelikán parkot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában