Télen is halászik

2020.01.23. 07:00

Akár a Perinten is feltűnhet az egyik legszebb madarunk

A jégmadár az egyik legszebb színpompás madarunk. Létezésének alapfeltétele, hogy tudjon halászni. Amikor télen a vizek befagynak, új halászóhelyet keresnek. Ilyenkor néha a településeken is feltűnik. Például Szombathelyen a Perint vagy a Gyöngyös egyes zavartalanabb szakaszain.

Gyöngyössy Péter

Felül kék, alul rozsdaszínű: íme a jégmadár

Fotó: Bedőcs Gyula

A halászó jégmadár a természetfotósok egyik kedvenc témája. Repülő drágakőnek, halászmadárnak, vízi királynak is nevezik. Ugyanakkor még a túrázók is ritkán találkozhatnak vele. Óvatos madár, nem tűri a zavarást. Apró halakkal táplálkozik, melyeket a vízbe csapódva kap el. Ehhez szüksége van valamilyen leshelyre, ág fölé nyúló ágra vagy vízből kiálló facsonkra. A halak nem

veszik észre, mert alulról rozsdaszínű, mint egy elszáradt levél, felülről nézve csillogó kék színével beleolvad a víztükörbe, így a ragadozó madaraktól is védve van. Hosszú csőrével ügyesen megragadja a zsákmányt a víz alatt, majd pillanatok alatt kiemelkedik a vízből, lerázza magáról a cseppeket, és egy faágon nyugodtan táplálkozik.

Felül kék, alul rozsdaszínű: íme a jégmadár
Fotó: Bedőcs Gyula

A jéggel viszont nincs barátságban. Kelemen Tibor, a szombathelyi Gothard-iskolában működő madarászsuli vezetője kérdésünkre elmondta, hogy a jégmadár a nevét feltehetően onnan kapta, hogy télen kénytelen a jéggel fedett tavak, folyószakaszok helyett új halászható vizeket keresni. Ahogy a magasabban fekvő élővizek befagynak, lejjebb vándorol. Ilyenkor települések patakjain is megjelenik. Szinte csak ilyenkor találkozhatunk vele. Jelzi a közeledő hideget, a fagyot.

Hidegebb teleken – ha szerencsénk van – a Kámoni Arborétumban a Gyöngyös mentén, de a Perinten is találkozhatunk vele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában