Hegyháti Kulturális Közkincs Kerekasztal

2020.01.24. 07:00

Ami jól működik, közkinccsé teszik – 12 településről gyűltek össze Alsóújlakon

A település megújult művelődési házában tartotta ez évi első összejövetelét a Hegyháti Kulturális Közkincs Kerekasztal. A térség 12 településéről 27-en jöttek el megvitatni aktuális közös dolgaikat, közöttük régi és új községi polgármesterek, közművelődésben dolgozók és lelkes magánszemélyek egyaránt.

Tersztyászky Krisztina

Két-három havonta összeülnek

Fotó: VN/Alsóújlaki önkormányzat

A találkozót nem véletlenül időzítették a magyar kultúra napjára – a résztvevők az eszmecsere megkezdése előtt felálltak, és közösen szavalták el a Himnusz első versszakát, így tisztelegve az ünnep előtt.

A vendéglátó település polgármestere, Németh Tibor bemutatta Alsóújlak fejlesztési terveit, például azt, hogy a szőlőhegyet is szeretnék bevonni a programokba, új közösségek alapításába. Arról is szót ejtett, hogy tervezik az 1992 és 1997 között működött színjátszókör újraindítását, minél több fiatal bevonásával. A közösség felvetette: érdemes lenne csatlakozniuk az országos pajtaszínházi projekthez, így ha minden sikeresen alakul, nemsokára a Nemzeti Színház nézőterén tapsolhatnak az alsóújlaki társulatnak.

Két-három havonta összeülnek
Fotó: VN/Alsóújlaki önkormányzat

A továbbiakban szó esett a települések közművelődési rendeleteiről, törvényi változásokról, a várható pályázatokról, a több faluközösséget összefogó rendezvényekről. Az információcsere hivatalosabb része után a résztvevők fehér asztal mellett folytatták a beszélgetést. Gergye Rezső, a kerekasztalt koordináló vasvári Nagy Gáspár Művelődési Központ vezetője örömmel nyugtázta, hogy az emberek beszélgetnek, sok fontos mondanivalójuk van egymásnak.

– Semmilyen kötöttség nem terheli a közösségünket – magyarázta. – Az elmúlt tíz év alatt a Hegyhát mind a 22 településének képviselői megfordultak közöttünk, és volt is már mindenhol kerekasztal-ülés legalább egyszer. Kötetlenül beszélgetünk programjainkról, beszámolunk egymásnak, ha alakul egy újabb közösség. Együttműködésünkből már olyan visszatérő programok születtek, mint a Hegyháti toborzó.

– Megosztjuk egymással népszokásainkat, ötleteket, módszereket cserélünk – tette hozzá Nagyné Márffy Gyöngyi Andrásfáról. A lényeg, hogy egymásba fogóddzunk, hogy ami valakinél jól működik, azt közkinccsé tegyük – mondták többen is.

– A Közkincs program felülről jövő kezdeményezés volt, de sok helyen néhány év után elhalt. Nálunk fennmaradt, mert találkozott egy meglévő igénnyel – magyarázta Gergye Rezső. – Két-három havonta összejövünk, valódi munka zajlik. Tanuljuk egymás meghallgatását, a demokráciát. A kerekasztal hatása messze túllép a kulturális szférán, képviselők, önkormányzatok hivatkoznak az itt elhangzottakra. Most megint több olyan program áll előttünk, ahol szükség lesz az együttműködésére. Közös kiadványt tervezünk, közeleg a Vasi őrtüzek irodalmi vándorkonferencia és sorolhatnám. Hogy „semmi ne vesződjön el” – ahogy ezt Szakály János bácsi Mikosszéplakon pár éve megfogalmazta – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában