Kis kedvencek szilvesztere

2020.01.03. 11:30

Az átlagosnál többször riasztották a vasi állatvédőket

Szilveszterkor figyeljünk az állatainkra – hangzik el a mondat újra és újra, egymást érik az intelmek, szinte lehetetlen elkerülni a figyelemfelhívást. Mégis még mindig vannak ilyenkor a tűzijátékoktól megijedt állatok, amelyek elszöknek, és lehet, hogy soha nem találnak vissza gazdájukhoz.

Lakosi Gabriella

Thököly Fanni önkéntes Másával. Érdemes az állatvédőknél is keresni kutyusunkat

Fotó: Illusztráció: HB

Az átlagosnál több volt a riasztás – mondja Minárcsik Sándor, a Sárvár és Kemenesalja Mentett Kutyáiért Alapítvány alapítója. Volt olyan év, mikor „csak” 5-6 kutyához kellett sietni újév éjszakáján, idén viszont majdnem 20 esetben kellett mentenie. A legtöbb állat hamar hazakerült a csipnek köszönhetően, de néhány állat, amelyiken nem volt azonosító, még most is várja gazdáját.

Ezen ebek tulajdonosainak – miután igazolták, hogy övék a négylábú – a csipezés költségét is ki kell fizetniük, mielőtt hazavihetnék a kutyákat.

Minárcsik Sándor arról is beszélt, talán az újabb típusú rakéták okozzák, de furcsa jelenségre figyelt fel. Több idős kutyánál, amelyeknél az előző években semmi probléma nem volt, most ideges remegést és nyálzást tapasztalt. Nem volt több a pufogás, mint egy átlagos szilveszteri éjszakán, mégis sokkal hevesebbek voltak a reakciók.

Csollányné Horváth Krisztina, a Fekete István Állatvédő Egyesület elnöke azt mondta, náluk a megszokottnál nyugodtabban telt az éjszaka. Minden hozzájuk kerülő kutyán találtak csipet, így visszakerülhettek gazdájukhoz. Összesen egy tucat kutyán és néhány macskán kellett segíteniük. Néhány állatbarát által megfogott, szökésben lévő eb viszont még vár a tulajdonos jelentkezésére, bennük nem találták meg a kötelező csipet.

Thököly Fanni önkéntes Másával. Érdemes az állatvédőknél is keresni kutyusunkat
Fotó: Illusztráció: HB

Sokan keresik is állataikat, és a várakozások szerint még csak ezután fog igazán megugrani a bejelentések száma. Néhányan ugyanis, ha eltűnt az állat, várnak még néhány napot, hátha az magától hazamegy. Az ijedségtől megszökött kutyák viszont általában nem találnak haza. Pánikba esnek, gondolkodás nélkül rohannak, akár negyven kilométert is. Mikor megnyugszanak és megállnak, nem tudják, merre van a visszaút. Ezért mindenkinek azt javasolják, minél hamarabb kezdje keresni az állatot, használja ki az internet és a közösségi oldalak adta lehetőségeket.

A menhelyen lévő állatok náluk nyugtatót kaptak, a félősebbeket önkéntesek vitték haza, de volt olyan eb is, amelyik az irodában zenehallgatással töltötte az év utolsó óráit. Csollányné Horváth Krisztina szerint a megoldás nem az lenne, hogy egyre kevesebb városban szervezik meg az éjféli tűzijátékot, hanem véleménye szerint a lakosságnak nem kellene megengedni annak használatát, hiszen baleset- és tűzveszélyes, a városoknak kellene megszervezni az ünneplés ilyen formáját.

Vértesi Andreától, az Állatvédők Vasi Egyesületének elnökétől megtudtuk: a megszokottnál nyugodtabban telt az ünnep, körülbelül 15 riasztást kaptak, az általuk befogott kutyákban volt csip, vissza is jutottak a gazdikhoz. Két esetben rosszul regisztrálták az azonosítót, de itt is ki tudták deríteni a tulajdonos kilétét. Mivel menhelyük a városon kívül van, nem kellett nyugtatót használniuk egy esetben sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában