Bővült és megújult

2020.01.14. 14:00

Beruházás saját forrásból: átadták az idősek otthonát Bükön

Az önkormányzat saját forrásból, mintegy 249 millió forintból felújíttatta és kibővíttette a Dr. Horváth Tibor Szociális Központ épületét. Ezzel a város egyetlen szecessziós épülete újult meg, és javultak az ellátás körülményei.

Bakos Ágnes

Dr. Németh Sándor polgármester, Rédecsiné Gacs Gyöngyi igazgató és Taródi Lajos nyugalmazott igazgató vágta át a szalagot

Fotó: Unger Tamás

– Egy szóval annyit tudok mondani, hogy köszönöm. Ha két szóval kellene, akkor azt, hogy hálásan köszönöm – fogalmazott köszöntőjében Taródi Lajos, a Dr. Horváth Tibor Szociális Központ nyugalmazott igazgatója, az ő vezetése alatt kezdték az intézmény teljes felújítását. Az avatón mondott személyes hangú köszöntőjében bejelentette egy alapítvány létrehozását.

A tervezett kilenc helyett tizennyolc hónap alatt újult meg az 1908-ban épült egykori Takáts-villa, Bük egyetlen szecessziós épülete, a névadó háziorvos lakása és rendelője. A most zárult teljes felújítással ki is bővítették az intézményt: közösségi teret csatoltak hozzá. Ugyancsak köszönetet mondott a tegnap tartott ünnepélyes avatón Rédecsiné Gacs Gyöngyi, a Dr. Horváth Tibor Szociális Központ vezetője, aki egy, az épületről 1909-ben készült fotót kapott ajándékba Taródi Lajostól.

Dr. Németh Sándor polgármester, Rédecsiné Gacs Gyöngyi igazgató és Taródi Lajos nyugalmazott igazgató vágta át a szalagot
Fotó: Unger Tamás

Az egykori villa 1970-ben lett idősek napközi otthona – idézte fel a mintegy 249 millió forintos beruházást ismertetve dr. Németh Sándor, Bük polgármestere. Elmondta, hogy sokáig vártak pályázatra, forrásra, hogy bővíthessék az idősotthont, de nem adódott lehetőség, ezért saját beruházásban vágtak bele az építkezésbe, ami az épület teljes kiürítésével járt.

 

A bentlakó ellátottakat a felújítás idejére az evangélikus gyülekezeti házban helyezték el, az új év első napjaiban költöztek vissza a Takáts-villába. A polgármester megköszönte a helyi evangélikus egyházközség segítségét, és úgy fogalmazott, hogy nemcsak az utca, de az egész település dísze a felújított épület. Az avatón ott voltak az érintettek, a tizennégy bentlakó, köztük a város legidősebbje is: nekik is szólt a Csodaország óvoda nagycsoportosainak ünnepi műsora verssel, körjátékokkal.

Az épületre, az ott lakókra és az ott dolgozókra Simon Réka evangélikus lelkész és Jász László katolikus plébános kért áldást az ünnepélyes avató végén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában