ahol a szükség, ott a segítség

2020.01.04. 07:00

Emberségből jelesre vizsgázott a vasi cég – Kisbuszt ajándékoztak

Nagy öröm érte karácsony előtt a Bádonfa utcában az Esőemberke Alapítvány által működtetett Holnap Háza lakóotthon és a Ma Háza foglalkoztató lakóit, dolgozóit. Vas megye egyik legnagyobb foglalkoztatója, az Aptiv vadonatúj kisbusszal lepte meg az alapítványt. Nádorné Vörös Ibolya kuratóriumi elnököt a szervezet működéséről is kérdeztük.

Vas Népe

A kilenc férőhelyes, német gyártmányú kisbuszt naponta használják

Fotó: VN/Esőemberke Alapítvány

Elsősorban az autizmussal élőkön és családjaikon segít, de más fogyatékkal élőknek, megváltozott munkaképességű embereknek is lehetőséget és esélyt ad az Esőemberke Alapítvány, amelyet magánszemélyek hoztak létre 22 évvel ezelőtt.

Két intézményt működtetnek a szombathelyi Bádonfa utcában. A 11 éves Holnap Háza lakóotthonban tíz fogyatékkal élő, főleg autista embertársunknak biztosítanak kulturált, családias légkörű lakhatást, fejlesztést és 24 órás felügyeletet. A 2015-ben felépült Ma Házában pedig munkalehetőséget teremtettek gondozottjaiknak, de a városból és vidékről is járnak ide dolgozni megváltozott munkaképességűek – autizmussal élők és megváltozott munkaképességűek együttes foglalkoztatására van itt lehetőség.

A lakóotthon és a foglalkoztató életében egyaránt rendkívül fontos volt, hogy lecserélhessék a már húszéves, megbízhatatlan járművüket. Rendkívül hálásak az adományért, fejtette ki Nádorné Vörös Ibolya, az Esőemberke Alapítvány kuratóriumi vezetője. Mint mondta, a leharcolt kisbusz lerobbanásai már a civil intézmények működését akadályozták.

A Holnap Háza lakóinak hazaszállításában, a napi ételhordásban, a terápiákra és kirándulásokra való szállítás biztonságában rendkívüli előrelépést jelent az új kisbusz, amelyben elhelyezhetők lesznek a mozgássérült lakók kerekesszékei is. A foglalkoztatóban a munkavégzéshez szükséges anyagok beszerzését és a késztermékek elszállítását is ezzel a járművel végzik majd.

A vezető arról is beszélt, nem előzmény nélküli a cég nagylelkű támogatása: korábban többször is segítették már alapítványukat, részt vettek önkéntes munkában és teraszfelújításuknál a burkolatcseréhez is hozzájárultak. A mostanihoz hasonló mértékű felajánlást azonban még nem kaptak.

A kilenc férőhelyes, német gyártmányú kisbuszt naponta használják
Fotó: VN/Esőemberke Alapítvány

Az alapítvány gondozottjai rögtön birtokba vették ajándékukat, egy rövid próbaútra is elvitték őket. Az örömük és elégedettségük határtalan volt. A kilenc férőhelyes, német gyártmányú kisbuszt a cég képviseletében Kiss Tibor ügyvezető és Kopfensteiner Eszter HR-vezető adta át Nádorné Vörös Ibolyának, az intézmények dolgozóinak és kíváncsi lakóinak. Január elején a praktikus teendőket, a biztosítást, gumicserét intézik, hogy mielőbb üzembe lehessen helyezni a járművet. Adományával a multinacionális vállalat példát mutatott emberségből, társadalmi felelősségvállalásból.

Az autisták többségét nem tudják foglalkoztatni a nyílt munkaerőpiacon. A teljesen civil Esőemberke Alapítvány ma mintegy negyven embernek nyújt ellátást és munkát: levendulatermesztés, konyhakerti elfoglaltságok, adminisztrációs feladatok, egyszerű válogatás is szerepel ezek között. A kuratóriumi elnök nem rejtette véka alá, olyan partnereket, rajtuk keresztül foglalkoztatási formákat keresnek, amellyel bővíthetik a tevékenységi körüket és növelhetik az árbevételüket

Programjukban az energiafelhasználás csökkentése is szerepel: energiatakarékosabb működésre törekednek, ám a lakóotthonra felszerelt napkollektorok már nem korszerűek. Jól jönne a szakmai segítség egy modern, új rendszer megtervezéséhez, pályázati forrás felkutatásához is. A lakóotthon és a foglalkoztató fenntartása az alapítvány számára a legnagyobb kihívást évről évre.

Az állami finanszírozáson kívül pályázatok, támogatók segítsége jelenti a kiegészítő forrást a működéshez. Szombathely önkormányzata minden évben segíti a civil szervezetet, ahogy egyes cégek is, ám ez hosszú távon is feladat, intézményfejlesztést is igényel majd, hangsúlyozta Nádorné Vörös Ibolya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában