vasi apróságok

2020.01.03. 07:00

Hegyhátszentpéteren nőtt leginkább az újszülöttek száma

„Királyfiakat koronáztak” nemrég a Vas megyei kistelepülésen, amely három fiúgyermekkel gyarapodott 2018-ban. Az újszülöttek száma Vasban Hegyhátszentpéteren nőtt a leginkább.

Tóth Kata

A faluházba várták a kicsiket

Fotó: VN/Groszmann Viktória

Az Emberi Erőforrások Mi­nisz­tériumának határozata szerint – a korábbi szűkebb körű kezdeményezés után 2017-től szélesítették országossá a rendezvényt – a legtöbb megyében most is „közhírré tették”, hogy az előző esztendőben a település lakosságszámához viszonyítva hol született a legtöbb gyermek. A Királykisasszonyok és Királyfiak Otthona címet 2019-ben Vas megyében a 2018-as adatok alapján a 159 lakosú Hegyhátszentpéter település nyerte el.

A faluházba várták a kicsiket
Fotó: VN/Groszmann Viktória

Igaz, hogy a hegyháti faluban „csak” három újszülött fiúgyermek látta meg 2018-ban a napvilágot, a lakosságszámra vetítve ez mégis rekordot jelent. A gyermekeket és családjukat a faluházba várták: a családias hangulatú ünnepségen köszöntők kíséretében ajándékcsomagot, koronaplakettet kaptak, a települést képviselő Molnár Imre polgármester pedig emléktáblát és elismerő oklevelet vehetett át.

A „koronázók” nevében Gorza Norbert, a Vas Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház irodavezetője köszöntötte a családokat. Beszédében elmondta: a kezdeményezés célja felhívni a figyelmet a család fontosságára, a gyermekekre mint értékre, de cél annak megerősítése is, hogy egy település megtartóerejének kulcsa a gyermeklétszám növekedésében is rejlik. Minden kisgyermek királykisasszony vagy királyfi a saját családjában – ez is elhangzott az ünnepségen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában