Nem show: saját zene legyen

2020.01.22. 11:30

Jam Music Öröm a zene – Tehetségkutató zenekaroknak Szombathelyen

Jam Music Öröm a zene címmel rendezik meg Vas megyében az amatőr előadók és együttesek tehetségkutató versenyét február 23-án a Végállomás Klubban.

Merklin Tímea

Magyarország az utolsó előtti abban az európai rangsorban, ami azt mutatja, hogy hányan képesek hangszert megszólaltatni, utánunk csak Bulgária van. Ezzel az amatőr zenei tehetségkutató versennyel is támogatjuk a hangszerhasználókat – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amit kedden délelőtt tartottak a Jam Music Hangszerüzletben.

A Hangszeresek Országos Szövetségével összefogva hirdetik meg a versenyt, amelyre csak saját dalokkal lehet jelentkezni. Ha nem magyar a szöveg, a magyarra fordított változatát kérik csatolni. A dalok közül legalább egynek magyarul kell elhangoznia.

Holdosi Attila, a vasi főszervező elmondta: – Nincs szükség show-műsorokra, nem fogadják el más előadók számainak feldolgozásait, az egyediség, eredetiség számít. A zsűri (Andrásik Remo, Siklósi Örs, Prieger Szabolcs) további szempontjai: hangszeres tudás, szöveg és mondanivaló, színpadi összkép. Olyan amatőr előadók vagy zenekarok jöhetnek, akiknek/amelyeknek nincs kiadó által kereskedelmi forgalomban kapható hanghordozója. Sem nevezési, sem belépődíj nincs.

Hufnágel Szabolcs, Doma Bence és Holdosi Attila
Fotó: Cseh Gábor

A sajtó­tájékoztatón Doma Bence egy szál gitárral énekelt két dalt – izgalmas szövegekkel, és olyan bámulni való akkordokkal, amelyekre a zene régi motorosai is büszkék lennének –, hogy megmutassa, körülbelül milyen kaliberű ifjú muzsikusok megjelenését várják a hónap végéig Vas megyéből. Csak akkor fogadnak el megyén kívüli jelentkezőket – beérkezési sorrendben –, ha nem tudják feltölteni a keretlétszámot vasiakból.

– Négy éve érkezett a felkérés, hogy szervezzük meg Vas megyében is ezt a versenyt – idézte fel Holdosi Attila, aki napi kapcsolatban van a térség zenészeivel. – Van olyan zenekar, amelyik minden évben eljön, mert kíváncsi a szakmai zsűri véleményére, és épít rá, hogy évről évre jobb legyen, és jobb is.

Az idei helyszín a Végállomás, amelynek képviseletében Hufnágel Szabolcs elmondta: a klub küldetése, hogy fellépési lehetőségeket adjon a fiataloknak. A verseny győztese indulhat az országos döntőn, amelynek fődíja hárommillió forint összérték, amelyből egymillió fordítható hangtechnikára, kétmillió felvételekre, koncertekre.

Ezek is érdekelhetik