Elszabadult indulatok

2020.01.31. 07:00

Két pártra szakadt Döröske – A béke helyett csak tovább mélyül a konfliktus

A korábbi szavazategyenlőség miatt voksoltak újra, és döntöttek a polgármester személyéről a döröskeiek január 19-én. Dománé Tóth Erika nyert – ellenfele, Horváthné Varga Marietta Margit szerint tisztességtelenül, a faluban életvitelszerűen élők többsége nem őt akarta.

Tóth Kata

Horváthné Varga Marietta Margit szerint tisztességtelenül nyert az ellenfele a január 19-ei választáson

Fotó: Cseh Gábor

Fellebbezést nyújtott be Horváthné Varga Marietta Margit polgármesterjelölt a múlt vasárnapi időközi választás eredménye ellen. A Területi Választási Bizottság formai okok miatt érdemi vizsgálat nélkül elutasította a fellebbezést, és mivel bírósági felülvizsgálati kérelem az adott határidőig nem érkezett, az eredmény jogerős. Ezek a száraz tények, a háttérben viszont, úgy tűnik, elszabadultak az indulatok. Az asszony a falubeliek békétlenségéről beszél, azért kereste fel szerkesztőségünket, hogy elmondja, ellenfele milyen etikátlanul nyert.

Szavazás

Kiélezett küzdelmet, kiugróan magas, 94 százalékos részvételt és a korábbi polgármester, Dománé Tóth Erika győzelmét hozta a választás, igaz, mindössze két szavazattal, aminek viszont nagy jelentősége van az azóta történtek fényében. Tavaly októberben Döröskén 92 választópolgár szavazhatott (a lakosok száma is ennyi volt), néhány hónap alatt ez 112-re nőtt. Horváthné Varga Marietta szerint ez csak a voksolás célját szolgálta. Azt mondja, az új emberek kizárólag a másik jelölt rokoni-baráti köréhez tartoznak. Sérelmezi, hogy akik életvitelszerűen nem ott élnek, azok döntötték el a falu további sorsát, fejlődését. Az ott élők többsége pedig hiába akart változásokat, a papírvoksok döntöttek. – Tartósan külföldön élők is hirtelen papíron döröskei lakosok lettek, és a szavazás napjára eljöttek.

Horváthné Varga Marietta Margit szerint tisztességtelenül nyert az ellenfele a január 19-ei választáson
Fotó: Cseh Gábor

 

Egyes bejelentéseknél hiba csúszott az ellenfelem számításába, ugyanis a 112-ből csak 102-en járulhattak volna az urnához, mert többen az eltérő tartózkodási helyük miatt nem szavazhattak, illetve néhányan kiskorúak voltak – mondja Horváthné Varga Marietta, aki bár tudomásul vette a döntést, szomorúnak tartja, hogy a törvény lehetőséget ad arra, hogy valaki lakcímet váltson. – Célul tűztük ki a falu lakosságának összekovácsolását, a település fejlődésének előmozdítását. Nyitott kérdés marad, hogy mi a fontos egy embernek: becsülettel veszíteni, vagy tisztességtelen eszközökkel nyerni – hallottuk tőle.

Dománé Tóth Erikát kérdeztük

Az időközi választáson csak az adhatta le a voksát, akinek a lakóhelye és a tartózkodási helye is Döröske, a névjegyzékben 102-en szerepeltek. Megkerestük az ügyben Dománé Tóth Erikát, aki úgy reagált: agresszíven, méltatlan hangnemben zajlottak az időközi választás előtti hetek, szerinte a gyűlöletkeltés volt ellenfele körének fő motivációja. Azt furcsállja, hogy öt évig senki sem jelezte felé az állítólagos problémákat. Ha pedig az ellenfelének gondja van a törvény adta lehetőséggel – azzal, hogy van mód „átjelentkezésre” – akkor kezdeményezzen törvénymódosítást.

– 2014-es megválasztásom idején 81-en lakták a falut, azóta folyamatosan nőtt a lakosok száma. 2017-ben három utcát elneveztünk a településen, az, és utána 2019-ben a választás még felerősítette a bejelentkezési kedvet. Másrészt több döröskei ingatlantulajdonos, amikor meghallotta, hogy az ellenfelem akar polgármester lenni, kijelentette, hogy akkor lát garanciát a további működésre, ha mellettem szavaz. Az én és az ellenfelem támogatói között is volt olyan, aki végül nem adhatta le a voksát, mert máshol volt a tartózkodási helye – mondta a polgármester, aki pedig azt tartja szomorúnak, hogy a faluba érkezőket fogadó tábla alá valaki kifüggesztette ugyanazt a molinót, amivel megzavarták a hétfői testületi ülésen az eskütételét. A maga részéről békét akar, Döröskén sok a feladat, azokra koncentrál a jövőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában