Amira, Palma és Skolasztika

2020.01.12. 11:30

Kreatívan választottak nevet gyermeküknek a szülők 2019-ben is

Megvannak az adatok, Szombathelyen tavaly 1646 gyermek született, csak egyel több mint 2018-ban. Bár a legnépszerűbb elnevezésekről a hivatalos lista csak hónapok múlva készül el, megnéztük, milyen különleges neveket adtak tavaly a szülők.

Lakosi Gabriella

Majdnem 4200 keresztnév közül választhatunk ma Fotó: Pixabay

Széleskörű a 2019-től anyakönyvezhető lánynevek listája. Arra tavaly felkerült: Alamea, Alana, Arna, Azra, Balzsa, Barbel, Barbi, Bekka, Bogdána, Cirel, Denerisz, Devana, Dorinda, Dusenka, Eloiz, Evina, Felda, Gerti, Hannabella, Imela, Jola, Katalina, Kunti, Lilita, Lizabella, Lorka, Lorna, Makaréna, Margitvirág, Mariam, Melba, Mélia, Miana, Mirana, Miri, Mirtilia, Mogyoró, Naira, Nalini, Nandita, Narin, Nazira, Niara, Nika, Nila, Noelin, Norella, Nova, Ramina, Rozali, Rozalina, Sekina, Szmirna, Valina, Vilora, Viora, Zada, Záli, Zetti. Ezek közül azonban egy sem szerepel a város anyakönyvi híreiben.

A fiúnevek közé is számos új került: Alekszej, Aragorn, Aram, Arus, Aszmet, Avidan, Avner, Bájron, Beniel, Buldus, Doroteó, Hadi, Hananjá, Havel, Holden, Káin, Kemal, Kemál, Kian, Kresimir, Leonid, Liem, Loránt (rövid o-val), Lukréciusz, Mahmud, Mateó, Naszim, Nenád, Nimer, Noam, Nodim, Nóha, Nolan, Nurszultán, Ramiel, Rasszel, Reinhard, Szepes, Uri, Viggó, Virgíniusz, Vitány, Zain. Ezek közül egyet, a Reinhardot választották a szombathelyi szülők.

Majdnem 4200 keresztnév közül választhatunk ma Fotó: Pixabay

Bár az új keresztnevek nem voltak kapósak, akadtunk még szokatlan nevekre a 2019-es babák névsorában, de ezeket már régebb óta lehet választani. Így tavaly született Amira, Noel, Zara, Lia, Palmira és Skolasztika is. Ki tudja, ezek néhány év múlva már olyan megszokott nevekké válhatnak, mint például a Bence vagy a Hanna, amik az utóbbi három évben töretlenül vezették a legnépszerűbb nevek listáját.

Érdekesség, hogy a Zoé 2016-ban még az ötödik helyen állt a „versenyben”, 2018-ban már a második helyre került – az Anna nevet maga mögé utasítva. A Máté pedig szintén évek óra követi a Bencét a népszerűségi listán. A 2019-es statisztikákat várhatóan márciusban teszik majd közzé, akkor láthatjuk az összegzést.

A Nyelvtudományi Intézet egyébként a mindenkori aktuális névlistát csak elektronikus formátumban teszi közzé a honlapján, mely 2009 óta havonta frissül. Ha a szülők a hivatalos listától eltérő nevet szeretnének adni gyermeküknek, akkor írásban kérvényezhetik új utónév felvételét. Az új utónévnek több kívánalomnak is meg kell felelnie, és minden esetben az intézet dönt a felvételről vagy elutasításról. Engedélyezés esetén az új utónév felkerül a hivatalos listára, így a lista minden hónapban nemenként néhány névvel bővül. A 2020. január 1-jei lista 2375 női és 1813 férfinevet tartalmaz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában