nem jó a helyzet

2020.01.14. 07:00

Légszennyezés – Egy időre fellélegezhetünk Vas megyében is

Változó a légszennyezettség mértéke megyénkben, ha hétvégén több helyen okozott problémát a szálló por. Némileg javult a levegőminőség, de a meteorológiai előrejelzés alapján ismét romolhat a magas szállóportartalom miatt – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ hétfőn az MTI-vel.

Lakosi Gabriella

181127_FMH_1

Szombaton kifogásolt volt a levegő minősége huszonhét településen. Ezek között szerepelt Szentgotthárd és Szombathely is. Vasárnapra a szél miatt némileg javult a helyzet, Kecskeméten egészségtelen, további kilenc településen – köztük Szentgotthárdon – pedig kifogásolt volt a levegő minősége a levegőhigiénés index alapján.

A hétfői tájékoztatás szerint hat településen kifogásolt a levegőminőség, ezek között már nincs vasi, így megyénk fellélegezhet. Ezzel együtt a meteorológiai helyzet függvényében rosszabbodhat a levegőminőség, ez elsősorban az érzékeny lakosságnál okozhat rövid távú tüneteket.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. A légszennyező anyagok egészségkárosító hatásai alapján a központnál négy szintet különítenek el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). A legnagyobb problémát most is a szálló por okozza, az úgynevezett PM10 részecskék. A szálló por a levegőben lebegő szilárd és folyékony részecskék elegye. Két csoportra lehet bontani szemcseméret alapján: a 10 mikrométer átmérőjű szemcséket (PM10) durva részecskéknek nevezik, ezek a szemcsék lejutnak az alsó légutakba. A 2,5 mikrométernél kisebb átmérőjű, „finom” porszemcsék (PM2.5) ezért különösen veszélyesek.

A szakemberek kedvezőtlen levegőminőség esetére azt ajánlják: az emberek ne fűtsenek nem megfelelő tüzelőanyagokkal, csak a legszükségesebb esetben használjanak gépjárművet, kevesebbet sétáljanak forgalmasabb utak mentén csúcsidőszak idején, kültéri sportolásra válasszák a kevésbé szennyezett területeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában