időben

2020.01.02. 07:00

Már szervezik a nyári vándortáborokat

A Vándortábor programot Magyarország kormánya 2017-ben indította el. Évről évre újabb útvonalakkal bővült a kerékpáros, gyalogos és vízi vándortáborok kínálata. A 2020-as szezonra januárban nyílik meg a jelentkezés időszaka.

Gyöngyössy Péter

Egyre népszerűbbek ezek a táborok, ezért érdemes időben jelentkezni

Fotó: Unger Tamás

A kerékpáros vándortáborokért a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség, a vízi vándortáborokért a Magyar Kajak-Kenu Szövetség, a gyalogos, erdei vándortáborokért az Országos Erdészeti Egyesület a felelős. A turnusokra csoportok jelentkezhetnek, olyan vezetővel, aki elvégezte a program 30 órás akkreditált továbbképzését.

A kerékpáros vándortáborok között nagyon népszerű az őrségi vándortábor. Simon Zoltán útvonalfelelőstől megtudtuk, hogy két éve működik az útvonal, 20-22 csoportot fogadnak évente. Tavaly ötszáz táborozójuk volt. Szentgotthárdon, Őriszentpéteren, Zalalövőn Nádasdon és Oszkón alakították ki a táborhelyeket. A kerékpárral megtett táv összesen 220-230 km, naponta 30-50 kilométert tesznek meg a táborozók. Az őrségi útvonalon kívül hat helyen lesz bringás vándortábor.

Egyre népszerűbbek ezek a táborok, ezért érdemes időben jelentkezni
Fotó: Unger Tamás

Vas megyében először tavaly hirdettek gyalogos erdei vándortábort a Vasi Hegyháton. A megvalósító a Szombathelyi Erdészeti Zrt. volt. Bakó Csabától, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezérigazgató-helyettesétől megtudtuk, tavaly egy nap alatt betelt az összes férőhely. Vasváron, Oszkón és a Szajki-­tavaknál alakítottak ki sátras szállásokat. Varga Péter útvonal­felelős elmondta, a táborhelyre érkezést követő napon a környék természeti, történelmi látnivalóival ismerkedtek. A napi 10-15 km gyaloglás teljesíthető volt. Idén nyolc helyen lesznek erdei vándortáborok.

A vízi vándortáborok is népszerűek. Tavaly hét útvonalból választhattak a diákok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában