Egyre több öngondoskodó

2020.01.15. 17:30

Népszerű a nyugdíjbiztosítások után járó adókedvezmény

A nyugdíjbiztosítással jóváírható adókedvezmény is a nyugdíjszámlát gyarapítja. A maximális, 130 ezres adókedvezmény eléréséhez évi 650 ezer forintot kell befizetni.

Vas Népe

Tavaly a becslések szerint már meghaladta a nyugdíjcélú biztosítási szerződések száma a 330 ezret

Fotó: Shutterstock

A pénzügyi tudatosság egyik leglényegesebb eleme az öngondoskodás. A hosszú távú, időskorra szóló döntések meghozatalakor érdemes figyelembe venni a nyugdíjcélú megtakarítások után járó adókedvezményt is.

2014 óta a nyugdíjbiztosítások díjai után adókedvezmény vehető igénybe, ami a befizetések 20 százaléka, maximum 130 ezer forint. A kedvezmény kezelésének módja is az öngondoskodást segíti, az adóból visszajáró összeget ugyanis az adóhivatal a biztosítónál vezetett számlára utalja, ezzel is növelve az időskori megtakarítás összegét. Mivel a törvény csak a tárgyévben történő befizetésekre teszi lehetővé a visszatérítést, év végén jellemzően rengeteg ügyfél igyekszik eseti befizetésekkel maximalizálni az adókedvezmény összegét, illetve az új biztosítások kötése is látványosan megugrik ilyenkor – áll a Magyar Biztosítók Szövetségének elemzésében.

A maximális adókedvezmény eléréséhez az kell, hogy a tárgyévben történő díjbefizetések összege legalább 650 ezer forint legyen. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatai alapján, a nyugdíjbiztosítási szerződésre befizetett díjak után járó adókedvezményt 2015-ben még csak alig 90 ezren vették igénybe, 2018-ban viszont már több mint 243 ezren éltek az adóvisszatérítés lehetőségével, közel 11 milliárd forint összegben, ami fejenként átlag 45 ezer forint feletti adókedvezményt jelent. Az adóhatóság adatai szerint évről évre egyre többen igénylik a nyugdíjbiztosítások adókedvezményét, és az összeg is folyamatosan nő.

Tavaly a becslések szerint már meghaladta a nyugdíjcélú biztosítási szerződések száma a 330 ezret
Fotó: Shutterstock

2018-ban a rendszeres díjú nyugdíjbiztosítási szerződések száma közel 18 százalékkal, míg a díjbevétel 27 százalékkal nőtt. Bár a tavalyi évről még nincs összesítés, a harmadik negyedéves adatok alapján a szerződésszám már átlépte a 324 ezret, ami az év végi hajrát követően, még konzervatív becslések alapján is valószínűleg meghaladta a 330 ezret. A nyugdíjbiztosítások kedvező hatása nemcsak a díjbevétel növekedésén látszik, hanem egyéb pozitív trendeket is kirajzol. Az életbiztosítási piac folyamatos díjas díjbevételeinek mintegy 20 százaléka már ebből a biztosítási termékből származik.

A rendszeres díjú termékek aránya az elmúlt időszakban stabilizálódott, nyugdíjbiztosítások esetében a szerződések 85 százaléka ilyen termék. Mindez jól mutatja, hogy a bevezetett adójóváírás lehetősége hatékonyan tudja ösztönözni a hosszú távú megtakarításokat, összhangban az előzetes várakozásokkal.

Kedvező tendencia az is, hogy az egyes szerződésekre jutó éves befizetések összege, vagyis az átlagdíj is évek óta növekszik a Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint. 2018 év végén a folyamatos díjas nyugdíjbiztosítási szerződések esetében ez 246 861 forint volt, amely összeg átlagosan több mint 49 ezer forintos adójóváírásra jogosít.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában