fedél nélkül

2020.01.03. 07:00

Széles körű szociális hálózat: senki se fagyjon meg a télen!

Az utóbbi napokban, éjszakákon gyakran süllyedt fagypont alá a hőmérő higanyszála. Ilyenkor különösen veszélyben vannak azok, akik az utcán alszanak, vagy akiknek az otthonában nincs lehetőség megfelelő fűtésre. Körülnéztünk néhány városban, hogyan vigyáznak a fedél nélküli emberekre.

Tersztyánszky Krisztina

lmiszercsomagokkal is segítik a rászorulókat a FÉHE NKft. munkatársai

Fotó: Unger Tamás

A hajléktalanellátásban a krí­zis időszakát az aktuális időjárástól függetlenül november 1-jétől április 30-ig számolják – erre az időszakra a fedél nélküli emberek érdekében más szabályok lépnek életbe.

Szombathelyen és környékén, illetve a régióhoz tartozó több települést is lefedve elsődlegesen a FÉHE (Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonprofit Kft.) felelős. Az itt dolgozó szakembergárda garantálja, hogy Szombathelyen és körzetében senki nem marad fedél, illetve ellátás nélkül, aki csak az – egyszerűen hajléktalanszállóként emlegetett – intézmény látókörébe kerül.

A krízisidőszakban teljes gőzzel működik az éjjeli menedékhely és a nappali melegedő egyaránt. A leghidegebb napokon a „nehezebb esetek” is behúzódnak a fűtést, meleg ételt, tisztálkodási lehetőséget kínáló szállóra. A nappali melegedőben mostanság átlag ötvenen fordulnak meg naponta, de sokan az ünnepeket is itt töltötték.

A rászorulók körében a szociális tűzifaigénylési lehetőség is sokat segít abban, hogy idén télen se kelljen senkinek megfagynia.
Fotó: Unger Tamás

– Minden évben igyekszünk megkönnyíteni az ünnepeket az ügyfeleink számára – mondja Bokorné Palágyi Zsófia, a Zanati úti átmeneti szállás és hajléktalanotthon vezetője. – Közös karácsonyt tartottunk a Kolozsvár utcai hajléktalanotthonban, a lakásokban élőkkel az Óperint utcában és itt, a szállón is. Adománygyűjtésünknek és az önkormányzat által felajánlott élelmiszer-juttatásnak köszönhetően mindenkinek csomagot tudtunk átadni.

Megtudtuk, azon is tud segíteni a szolgálat, akit otthonában fenyeget a kihűlés veszélye. Az önkormányzattal karöltve a rászoruló családokat, magányos embereket december folyamán tüzelőkiszállítással támogattak.

– Nagyon sok bejelentést kapunk a szomszédoktól, családtagoktól, illetve maguktól a rászorulóktól is. Ezúton is szeretném kérni a lakosságot, hogy aki földön fekvő embert, utcai búvóhelyet talál, az azonnal jelezze ezt a 06 80 205 165-ös, éjjel-nappal hívható telefonszámon, és mi azonnal intézkedünk – teszi hozzá a szálló vezetője.

lmiszercsomagokkal is segítik a rászorulókat a FÉHE NKft. munkatársai
Fotó: Unger Tamás

Bár bizonyos lakosságszám alatt ez nem kötelező önkormányzati feladat, Kőszeg városa is működtet hajléktalanszállót. A 25 férőhelyes átmeneti szállás teljes létszámmal üzemel, ezenkívül egy nappali melegedőt használhatnak a rászorulók. Amikor hideg van, az enyhébb hónapokban üdülőkben vagy lakókocsikban, alacsony komfortfokozatú lakásokban élők is igénybe veszik a szolgáltatást.

A folyosón vagy a tévénézős, közösségi helyiségben raknak le számukra matracokat, tiszta ágyneműt. Előttük folyamatosan nyitva áll az ajtó, adományokból forró tea, pék­áru, konzerv és meleg ruha is jut a rászorulóknak. Jelenleg 4-5 fő részére biztosítják ezt a lehetőséget, és folyamatosan kapcsolatot tartanak a diszpécserszolgálattal.

Szentgotthárdon bentlakásos hajléktalanintézmény működtetése nem vált szükségessé, ám a leghidegebb napokon a napközbeni melegedésre lehetőség van a városi gondozási központ helyiségében – tájékoztatott dr. Dancsecs Zsolt jegyző. A szociális ellátórendszer pedig alaposan feltérképezi és tűzifával segíti azokat, akiknek problémát okoz az otthoni meleg megteremtése.

Celldömölkön nem tartanak nyilván hajléktalant, ami dr. Farkas Gábor jegyző szerint talán annak is köszönhető, hogy a városban viszonylag nagy a szociális bérlakások száma. Ezekben a alacsonyabb komfortfokozatú lakásokban sok hátrányos helyzetű ember talál otthonra. A népjóléti szolgálat két helyen is működtet idősek klubját, Celldömölkön és Alsóságon, a nappali órákat itt eltöltheti az, akinek nincs hova mennie. Az otthonok melegét pedig itt is a tűzifa-támogatással segíti az önkormányzat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában