Szabás-varrást, irodalmat és szociológiát is tanultak

2020.02.07. 07:00

A népfőiskolák történetéről hallhattak az érdeklődők Répcelakon

A népfőiskolák célja a parasztság felzárkóztatása volt. 1949-ben Répcelakon is működött egy rövid ideig.

Budai Dávid

Horváth Zoltán a könyvtárban beszélt arról, hogy milyen céllal jöttek létre

Fotó: VN/Művelődési Ház

A Dunántúli Evangélikus Leány Népfőiskola Répcelakon címmel tartott előadást Horváth Zoltán, az Agora Szombathelyi Kulturális Központ igazgatója szerda délután a könyvtárban. A népfőiskolák eredetileg Skandináviából indultak, céljuk a helyi parasztság felzárkóztatása volt. Magyarországon Trianon után kezdték el fejleszteni a népfőiskolákat, amelyek aztán a két világháború között élték virágkorukat. A leginkább egyházi fenntartású intézmények az ötvenes években gyakorlatilag megszűntek és csak a hetvenes években éledtek lassan újjá. Jelenleg a megyében egyedül Vasváron van népfőiskola.

Horváth Zoltán a könyvtárban beszélt arról, hogy milyen céllal jöttek létre
Fotó: VN/Művelődési Ház

Vas megyében 1942-ben Kis­unyom és Celldömölk után, 1949-ben Répcelakon alakult meg és működött rövid ideig a népfőiskola, köszönhetően Tekus Ottónak. A mintegy negyven, legalább négy elemivel rendelkező, jellemzően 15 és 30 év közötti nőnek heti 24 elméleti, és két gyakorlati órán kellett részt vennie, irodalmat, történelmet, szociológiát tanultak, vagy éppen a szabás-varrással, gazdálkodással, a Bibliával ismerkedtek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában