Nagy lecke hazaszeretetből

2020.02.10. 09:00

A szomoróciak 98 éve tértek vissza: szembementek a trianoni döntéssel

Ünnepelt, emlékezett Kercaszomor: a szomoróciak 98 éve tértek vissza a hazához, szembementek a trianoni döntéssel. A hazaszeretet harca a nemzeti összetartozás évében is példát ad.

Bakos Ágnes

Sokan ellátogattak a kercaszomori haranglábnál megrendezett megemlékezésre, amely ezúttal is koszorúzással ért véget. A képen az Alsómarácról érkezett emlékezők képviselői. Itt nemcsak átdereng, hanem átragyog a múltból a hazaszeretet

Fotó: Unger Tamás

Bátorságból bőven kijutott Szomoróc község lakóinak: száz éve a sarkukra álltak a tria­noni döntés ellenében, meg­harcoltak a magyar hazához való tartozásukért – tolmácsolta a kiemelkedő nemzeti értékekért felelős miniszteri biztos, ­országgyűlési képviselő gondolatait kabinetfőnöke, Kevy Albert. Szerinte a szomoróciak nagy leckét adtak hazaszeretetből:

– Megmutatták, hogy bármit megváltoztathatnak azok, akiknek van hozzá merszük, van hozzá bátorságuk. Harcolni az igazért, önmagukért, családjaiként, családjainkért – fogalmazott. És emlékeztetett, hogy 2020 a nemzeti összetartozás éve.

– Száz év távlatában eljött az ideje, hogy számot vessünk a békediktátum által okozott politikai, gazdasági, jogi, és valljuk meg őszintén, lélektani problémák megoldatlanságával. Le kell, le kellene zárni a múlt tragédiáját. És erőt kell merítenünk a külhoni magyarság megmaradásba vetett hitéből – üzente a képviselő. Szerinte értékelnünk kell a 2010-ben megkezdett határon átívelő, békés nemzetegyesítési politika eredményeit, mert csak így maradhatunk egészséges nemzet, így maradhatunk hűek magyarságunkhoz.

 

Felhívta a figyelmet, hogy a Kossuth rádióban a Hiszek egy hazában című műsor vasárnap a szomoróciakról szólt, ország-világ hallhatta a település visszatérésének történetét. Azt, hogy 1919. augusztus 12-én megszállták a Szerb–Horvát–Szlovén Királyság csa­patai. 1920. augusztus 1-jén a helyi lakosság fegyverrel szállt szembe a betolakodókkal. Valószínűleg a bátor kiállásnak is köszönhetően a Határmegállapító Bizottság úgy döntött, hogy Szomorócot vissza kell adni Magyarországnak. 1922. február 8-án a megszállók kivonultak, és február 9-én Szomoróc csatlakozott az anyaországhoz. – A világ látszólagos zűrzavarában mindennél fontosabb, hogy tisztában legyünk azzal, kik vagyunk. Honnan jöttünk, mit köszönhetünk a múltunknak. Kercaszomor és az Őrvidék s egész Magyarország sokat köszönhet a szomoróciaknak. Mindig öröm arra gondolni, Kercaszomor milyen büszke őseire, hőseire – hallhatták az emlékezők. V. Németh Zsolt üzenetében úgy fogalmazott: a szomoróciak példáján a nemzethez való hűség, a hazaszeretet nemcsak átdereng, hanem átragyog a múlton. Babits Mihályt idézte: a sorsemlék fogalmát, a szellemi és érzelmi élmények összességét. A magyarságtudathoz hozzátartozik Szomoróc bátorsága is, a helyiek emlékezete egyben a magyar nemzet emlékezete.

A szomoróci fegyveres felkelés hőseiről kiállítás nyílt a tegnapi megemlékezésen: a kultúrházban mutatja be a Fortissimi Alapítvány, hogy kikre büszkék a kercaszomoriak. A megnyitó előtt megkoszorúzták a szomoróci haranglábat: Lovászi és Hodos települések küldöttségei, Alsómarác magyarságának képviselői, a Fortissimi Alapítvány és Kapornaky Sándor, Kercaszomor polgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában