három hónapig tart

2020.02.21. 07:00

Az autistákat segíti az applikáció – szombathelyiek is tesztelik

Szombathelyiek is tesztelik azt a magyar fejlesztésű szoftvert, amely az önálló életvitelben segíti az autistákat, végleges verziója várhatóan augusztusban jelenik meg.

Budai Dávid

Az előtérben Horhi Anett, a projekt szakmai vezetője Fotó: UT

Fotó: © Unger Tamás

Egy frissen fejlesztett, autistákat segítő szoftver működését és használatát mutatták be mintegy tucatnyi segítő szakembernek, családtagnak és érintetteknek csütörtökön az ÁNTSZ Dr. Kneffel Pál előadótermében.

– Az Autisták Országos Szövetsége az MTA–ELTE Autizmus Szakmódszertani Kutatócsoporttal együttműködve indított egy uniós pályázati forrásból megvalósuló projektet: Digitális autonómia-támogatás az autizmus spektrumon (DATA) címmel. A több mint 450 millió forintos keretösszegű program célja a Magyarországon élő mintegy százezer autista személy önálló életvitelét segítő mobilapplikáció és az ehhez kapcsolódó tervezőfelület létrehozása – mondta Horhi Anett, a projekt szakmai vezetője, akivel a magyar fejlesztésű szoftver kezelését betanító egész napos work­shop tizenharmadik, egyben befejező szombathelyi állomásán beszélgettünk.

A fő funkciók az önállóságot segítik, a program folyamatábrák során vezeti végig az autistákat a napirenden, hiszen számukra nagyon fontos a tervezhetőség és az állandóság, de számos más tevékenység – mint amilyen a tisztálkodás, az utazás vagy a személyiigazolvány-igénylés – önálló elvégzésében is segít. A módszer nem, csak a platform új, hiszen az autizmussal élőknél bevett szokás az evidenciákon alapuló vizuális támogatások módszere, amit papíralapon most is használnak.

Az előtérben Horhi Anett, a projekt szakmai vezetője Fotó: UT

A szoftver offline is működik, azonban ha valaki személyre szeretné szabni az applikációt – például képeket töltene fel –, akkor wifire van szüksége. A szoftver alkalmas arra is, hogy bejelentkezéskor a támogatott személyről információkat osszon meg a környezetével, például ha valaki nem szereti, ha megérintik, vagy zavarják az erős hangok, akkor ezt is közölni lehet az applikáció segítségével. A szoftver alkalmas az érzelmek visszajelzésének kifejezésére és néhány játékot is tartalmaz.

Jelenleg a szoftvert mintegy ötszázan érik el – köztük a szombathelyi workshop résztvevői –, ők azok, akik három hónapon keresztül élesben tesztelik majd a rendszert, végül az ő visszajelzéseik alapján tökéletesítik a programot. A végleges – már mindenki számára szabadon hozzáférhető – applikáció várhatóan augusztusban jelenik

meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában