A szlovén kultúra napján

2020.02.08. 11:30

Az önkormányzat és a Szentgotthárdi Szlovén Rádió is ünnepelt

France Prešeren nemzeti költő halálévfordulója a szlovén kultúra napja: tegnap a Rába-vidéki szlovénség is ünnepelt. E napon megemlékeztek az Országos Szlovén Önkormányzat működésének 25. és a Szentgotthárdi Szlovén Rádió megalakulásának 20. évfordulójáról.

Tersztyánszky Krisztina

A színpadon a felsőszölnöki diákok, akik műsorral készültek

Fotó: Szendi Péter

Az Országos Szlovén Önkormányzat és a Magyarországi Szlovének Szövetsége a szentgotthárdi színházterembe invitálta az ünneplőket. Elöljáróban a színpadon felsőszölnöki szlovén diákok és egy Prešerent megjelenítő színész adtak műsort, szinte éreztetve, ahogy a költő átadja az örökséget a fiatalabb nemzedéknek. A továbbiakban a Radio Monošter főszerkesztőjével, Mukics Ferenccel készült interjú következett: ezt szintén egy fiatal gyakornok készítette a rádió indulásának 20. évfordulója alkalmából.

A köszöntők sorában elsőként Kovács Andreát, a Magyarországi Szlovének Szövetségének elnökét hallhattuk, aki arról beszélt, milyen kihívás és milyen hatalmas érték a kultúrák találkozásánál élni. Peter Cesnik, a határon túli és diaszpórában élő szlovének hivatalának minisztere, aki betegsége miatt nem tudott részt venni az ünnepségen, levélben köszöntötte a Rába-vidéken élőket.

A színpadon a felsőszölnöki diákok, akik műsorral készültek
Fotó: Szendi Péter

A hivatal részéről Olga Belec államtitkár asszony mondott köszöntőt. Beszédében kiemelte, hogy a kultúra ünnepe egyben a hazaszeretet és a nemzeti öntudat ünnepe is, ami összeköti, erősíti a más-más országokban élő szlovénséget. Köszönetet mondott a Rába-vidéki szlovéneknek és vezetőiknek, amiért nemzedékről nemzedékre oly sokat tesznek anyanyelvük és hagyományaik megőrzéséért.

A határon túli és diaszpórában élő szlovének kormányhivatala nevében elismerést adományozott a jubiláló szlovén rádió főszerkesztőjének, Mukics Ferencnek és Ropos Mártonnak, aki csaknem 25 éven át az Országos Szlovén Önkormányzat elnökeként tevékenykedett a szlovén identitás megőrzésén.

Holecz Károly, az OSzÖ jelenlegi elnöke az iskolák, a templomok és a család fontosságáról beszélt az anyanyelvi kultúra megőrzésében.

Ropos Márton elismerést vesz át Olga Belec államtitkártól
Fotó: Szendi Péter

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára arról biztosította a jelenlévőket, hogy a kormány számára fontos a nemzetiségek megőrzése, támogatása.

Végül Ropos Márton alelnök tekintett vissza a jubileumát ünneplő Országos Szlovén Önkormányzat eltelt negyed évszázadának vívmányaira, megköszönve a képviselők, a hivatal és a támogatók munkáját.

Az ünnepséget az apátistvánfalvi két tannyelvű általános iskola táncosainak és a MSZSZ szentgotthárdi kamarakórusának műsora színesítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában