két évtizede mér

2020.02.23. 15:30

Bármiből lehet rekord, ami mérhető – A magyar rekordok regisztrátorával beszélgettünk

A február 8-i győrvári kolbászrekord mérése kapcsán találkoztunk Sebestyén Istvánnal, a magyar rekordok regisztrátorával, aki a gasztronómiai forgatagban mércével és jegyzetfüzettel a kezében szorgoskodott. Hazai rekordokról faggattuk és arról, egyáltalán hogyan, mihez viszonyítva lehet rekordokról beszélni, és főleg: hogy lehet azokat számszerűsíteni?

Tersztyánszky Krisztina

Sebestyén István már két évtizede méri a hazai rendkívüli teljesítményeket Fotó: HB

Sebestyén Istvántól megtudtuk, hogy két évtizede ő méri a hazai rendkívüli teljesítményeket. Annak idején Benke Laci bácsi pörköltrekordja indította el a lavinát. Pár éven belül annyira megnőtt a gasztronómiai rekordkísérletek száma, hogy több jogász kollégával együtt egyesületet kellett létrehoznia a regisztrációs munkához.

Legnagyobb meglepetésünkre azt is elárulta, hogy nincs egységes világrekord adatbázis, csupán különböző szervezetek vannak, melyek közül a legismertebb a Guinness World Record, annak sincsenek azonban helyi megbízottjai.

– A rekordkísérleteknél a fő alapelv az, hogy egy teljesítmény objektíven mérhető, megismételhető és jegyzőkönyvezhető legyen – magyarázza a szakember. – Nem lehet például olyan szubjektív rekord, mint a legszebb rózsa vagy a legfinomabb étel. A leggyakrabban három paraméter valamelyikét mérjük: a méretet, a szakadatlan időtartamot vagy a tömegszerűséget. Az első esetében fontos, hogy az elkészült legnagyobb vagy legkisebb holminak funkcionálnia is kell. A maratoni rekord lehet egyéni és csoportos, a harmadik típusnál pedig nemcsak az a lényeg, hogy minél többen csinálják egy időben ugyanazt, hanem az legalább öt percig tartson.

Vas megyében Sárvár az a város, mely az utóbbi évtizedben a legtöbb rekorddal büszkélkedhet. Itt döntötték meg a folyamatos pétanque-ozás rekordját, amit a Guinness is elfogadott. De megcélozták a legtovább íjászkodás, vagy az egy szállodában legtovább dolgozó alkalmazott rekordját is. 2006-ban Szombathely dicsekedhetett az ország legnagyobb adventi koszorújával, Körmenden pedig 2014-ben ötven órával beállították a maratoni spin­ningezés rekordját.

Sebestyén István már két évtizede méri a hazai rendkívüli teljesítményeket Fotó: HB

Kértük a regisztrátort, hogy számoljon be a legkülönlegesebb hazai rekordokról, erre azonban nem szívesen vállalkozott. Az a véleménye ugyanis, hogy az esetek kilencven százalékában rendkívüli felkészülés és tudás van egy-egy kísérlet mögött, és senkinek a teljesítményét nem szeretné lebecsülni. Bárki bármikor bejelentheti, hogy valamilyen rekordot szeretne felállítani, feltéve, ha ez nem jár bűncselekménnyel vagy a közerkölcs megsértésével.

Sebestyén István és kollégái a két évtized alatt csaknem ezer hazai rekordkísérletnél asszisztáltak. Korábban a legnépszerűbbek a gasztronómiai virtuskodások voltak, de a regisztrátorok örömére az utóbbi években egyre több rekordkísérlet hordoz kulturális üzenetet. Népszerű a tömeges versmondás, a közös képfestés, a maratoni muzsikálás valamilyen hangszeren. Amellett, hogy a közfigyelmet ráirányítja valamilyen tevékenységre, szinte minden ilyen kísérlet összekovácsolja a hátterében dolgozó közösséget – ahogy ez igaz a Győrváron elkészített 3490 méteres kolbászra is.

Korábban írtuk:

[embed]https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/megdontottek-a-kolbaszrekordot-gyorvaron-3537969/[/embed]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában