nyugodjon békében!

2020.02.21. 19:28

Elhunyt az MMIK volt igazgatója

Merklin Tímea

Fotó: Cseh Gábor

Tragikus hirtelenséggel ma a kórházban elhunyt 76 éves korában Horváth György, az MMIK egykori igazgatója (1986-2003), Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatának egykori képviselője (1998-2010), a kulturális bizottság korábbi elnöke, aki a Dr. Kiss Gyula Kulturális Egyesület elnöke is volt a civil szervezet megalakulása óta. Az MSZP szombathelyi és Vas megyei szervezete közleményben együttérzését fejezte ki egykori alapító tagjuk, korábbi városi elnökük halála miatt.

Horváth György közmegbecsülésnek örvendő közművelődési szakember volt, igazi közéleti személyiség. Életét a másokért való munkálkodás jellemezte. Tevékenységét számos díjjal ismerték el: Kiváló Népművelő /1979/, Bessenyei György-díj /1995/, MIOSZ Ezüst Gyűrű Díj /2003/, Magyar Köztársaság Arany Érdemkereszt /2003/, Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje /2007/, Magyar Köztársasági Érdemkereszt Lovagrendje /2007/.

1943. június 02-án született a Vas megyei Rum községben, a helyi tanító legkisebb, hetedik gyermekeként. Dr. Márczi Zsuzsanna jegyezte le, hogy idős korában is szívesen idézte fel a rumi szülői házat, ahol sok vendég megfordult, mert az édesapja minden iránt érdeklődő, nyitott szellemű ember volt. A testvérei is hozták neki, a legkisebb gyereknek, a híreket Szombathelyről, ahová iskolába jártak. Kedvenc időtöltése a Rába-parti séta volt, és a falubeli gyerekekkel sokat fürödtek a folyóban.

Ifjú éveiben művészeti együttesek, klubok, sportkörök tagja, vezetője volt. Ezen élmények vezették 1962-ben a Szombathelyi Felsőfokú Tanítóképző Intézetbe, az első alkalommal induló népművelő-könyvtáros szakra. Más munkakörök betöltését követően 1977-ben a körmendi művelődési és ifjúsági központ vezetőjévé nevezték ki, majd 1986-tól a szombathelyi Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ igazgatója volt, 2003-ban vonult nyugdíjba. Idejében a velemi alkotóház főhivatású szakembereknek, művészeti csoportoknak, szakköröknek, klubok vezetőinek, népművészeknek adott teret, képzési, továbbképzési lehetőséget. Ő találta ki a máig népszerű velemi Gesztenyeünnepet. Támogatásával az MMIK-ban kezdte meg működését a városi televízió és a város közösségi rádiója.

1992-ben bábszínész-képzést indított, és megteremtette a Mesebolt Bábszínház működési feltételeit. Közreműködésével alakult meg a Vas Megyei Művelődési és Ifjúsági Közösségi Alapítvány, (amelynek a kuratóriumi elnöke volt), és a civil szervezetek támogatását szolgáló Vas Megyei Civil Szolgáltató Központ. Dr. Csider Sándor nyugalmazott főiskolai oktató jól emlékszik arra is, hogy évtizedeken keresztül segítette a Berzsenyi Dániel Főiskola népművelő, majd művelődésszervező szakos hallgatóinak gyakorlati képzését. Részt vett tematikák kidolgozásában, mentorként dolgozott, csoportokat vezetett. A művelődési központ a képzés legfőbb gyakorló helyszínévé vált. Az ő kezdeményezésére jött létre 1992-ben a közművelődési szakembereket, oktatókat soraiban tudó Dr. Kiss Gyula Kulturális Egyesület, amelynek alapítása óta elnöke volt. Emléküléseket, tanácskozásokat szervezett; kiemelkedő esemény volt 2012-ben az „Ötven éve indult Szombathelyen a népművelő-könyvtáros képzés” című kétnapos konferencia, amelynek előadásai könyv formájában is megjelentek. Az egyesület őrzi mindazon oktatók emlékét, akik a közművelődési szakemberképzésben kiemelkedő szerepet töltöttek be; domborműves emléktáblát állított a főiskola (ma ELTE Savaria Egyetemi Központ) aulájába Dr. Kiss Gyula, Békefy Antal és Szalay László személye előtt tisztelegve. 2014-ben Dr. Kuntár Lajos, legutóbb 2019-ben Jaksa István festőművész lakóházának falán helyezett el emléktáblát.

Velemben az egyesület kopjafát állított, annak réztáblájára vésik fel az elhunyt, példamutató teljesítményű közművelődési szakemberek neveit.

A Horváth György irányította Dr. Kiss Gyula Kulturális Egyesület (amely az utóbbi időben baráti körként működik) feltárta és támogatta a megye és a város kulturális értékeit, támogatást és köznyilvánosságot adott az előrevivő törekvéseknek. Ezért ítéli oda az egyesület évente tíz személynek és két közösségnek az általa alapított Közösségi Kultúráért kitüntetést, amelyet a Magyar Kultúra Napján adnak át. Kétszáznál több személy és számtalan közösség nyerte már el e társadalmi elismertséget jelző díjat.

Szakmai életútjával összefonódik közéleti tevékenysége. Többször volt városi és megyei képviselő, különböző bizottságok vezetője (két cikluson át a Városi Kulturális Bizottság elnöke). Tagja volt a Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Alapítvány Felügyelő Bizottságának, a Vas Megyei Honismereti Egyesület vezetőségének.

Minisztériumi megbízással közművelődési szakértői munkát végzett szerte az országban. Tagja volt a Magyar Népművelők Egyesülete Elnökségének, vezetője a nyugdíjas tagozatnak. E minőségében szervezte meg 2014-ben Celldömölkön a Nyugalmazott Népművelők Országos Találkozóját.

Horváth György mindig igyekezett a jó ügyek mellé állni, katalizátor volt, bátorító, támogató, fejlesztő szerepet töltött be több közösség életében. Jelen volt Szombathely kultúrájában, és a tevékenységének hatása kisugárzott a megye, a régió életére, sőt az országban működő közművelődési folyamatokra is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában