Értékek mentén építkezni

2020.02.04. 07:00

Fórumot tartottak a civil szervezeteknek és a környék polgármestereinek Gencsapátiban

Kapcsolatot teremtünk címmel rendezték meg a civilek napját a művelődési házban hétfőn. Szó esett arról is, milyen segítséget várnak a civilek.

Merklin Tímea

Tilinger-Kecskeméti Edit, Nagy Krisztina és Varga Albin a gencsapáti civil napon

Fotó: Cseh Gábor

A fórum nem volt egyedi: a civil információs centrumok országos hálózata minden megyében kerekasztal-beszélgetést szervezett a miniszterelnökség kezdeményezésére. A Vas megyeit a gencsapáti művelődési házban tartották, ahol a civil szervezetek tagjain kívül képviseltette magát a jogi ügyeikkel foglalkozó törvényszék, a Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatósága, a Nemzeti Vidéki Hálózat, és a környékbeli falvak (Búcsú, Dozmat, Felsőcsatár) újonnan megválasztott polgármesterei.

Köszöntőjében Gencs­apáti polgármestere, Bodorkós Ferenc azt hangsúlyozta, hogy a civileknek van helyük a magyar társadalomban, és a különböző szervezetekből érkezetteknek minden hasonló fórum hasznos tanácskozás.

Marton Ferenc, a megyei közgyűlés alelnöke kifejtette: tudomása szerint országosan Vas megyében a legmozgalmasabb a civil élet – az önkéntes tűzoltóktól a sporton át a kulturális szervezetekig. Amint mondta, a 19. század végén kezdték el szervezni a civil egyesületeket, az alapító okiratok, a célok nem nagyon változtak, de a működési körülmények módosultak, ezért kénytelenek a források felől megközelíteni a feladatokat, pedig az értékek felől kellene építkezni.

Tilinger-Kecskeméti Edit, Nagy Krisztina és Varga Albin a gencsapáti civil napon
Fotó: Cseh Gábor

Varga Albin, a civil napnak otthont adó intézmény igazgatója több minőségében volt jelen. Mint a Pannon Térségfejlesztő Egyesület elnöke, akit a szombathelyi járás lea­der akciócsoportjának vezetőjeként kérdezhettek a civil nap résztvevői a leader pályázatokkal kapcsolatos aktualitásokról. A gencsapáti hagyományőrzők vezetőjeként kérdésünkre elmondta, hogy a néptánc és népzenei együttesek is „civilként” tudnak ma működni a Csoóri-programnak köszönhetően, amelynek harmadik köre fut, és lehetővé teszi a támogatásukat. Évente hirdetik meg ötmilliárd forintos keretösszeggel, idén négymilliárdra lehet pályázni.

Az emberi erőforrás támogatáskezelő EPER-felületen lehet beadni egyedi támogatási kérelmeket. A néptánc és népzenei együtteseknek nem feltétlenül kell formalizált civil szervezetnek lenniük, elég egy „lebonyolító” civil szervezet, amelyen keresztül pályázhatnak. A gencs­apáti táncos közösségek, a Vasi Népdalstúdió és utánpótláscsoportjai, a Boglya Népzenei Együttes megpályázott támogatásainak lebonyolítója a Kezdőkör Képzőművészeti és Népművészeti Baráti Egyesület. Ezen keresztül intézik a tavaly megjelent Vas megyei népzenei könyv és CD idei folytatását, és a Zsivány zenekar is kapott így lehetőséget új lemez kiadására.

Kovács István, a Hegypásztor Kör elnöke a civil nap levezető elnöke arról beszélt, hogyan lehet hatékonyabb a civil szervezetek együttműködése. A prioritások között kiemelte a szakmai felkészültség növelését, a működés- és infrastruktúra-fejlesztést (amihez a kör a Vas Megyei Civil Információs Centrum cím birtokosaként nem pénzt tud adni, hanem kapcsolati tőkét és lobbitevékenységet). Hangsúlyozta a „partnerségi ernyő” létrehozásának szükségességét, ami szintén többletforrásokat hozhat be. Feladatuk, hogy a rendezvények több mint hetven százaléka Szombathelyen kívül legyen. A megyén belüli partnerségek szervezését már elindították Vasban civilben címmel, háromhavonta kívánnak egyeztetni, hogy a civilek mit hogyan akarnak. Tervezik megyei információs és szolgáltatópontok létrehozását, Szombathelyen a közeljövőben nyitnak egy belvárosi irodát.

Tilinger-Kecskeméti Edit az országos civil kérdőív eredményeit ismertette, amelyet novemberben indítottak útjára, és januárig mindössze 3,5 százalék vasi válaszoló volt. A felmérésből kiderül, a civilek hatvan százalékának nincs irodája, alacsony az eszközellátottság, a működés gátja a forráshiány. Szükségük lenne segítségre pályázatfigyelésben, -írásban, jogi kérdésekben is.

Nagy Krisztina, a vasi civil információs centrum szakmai programvezetője a Nemzeti Együttműködési Alap civil jelöltállításáról beszélt, amely február 19-éig lehetséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában