Piaci körkép

2020.02.22. 07:00

Főszerepben a bársonyos barka – Drágultak a paprikafélék, tartja az árát a burgonya és a hagyma

A szokásos piacnap ellenére kevesen nézelődtek pénteken reggel a Vásárcsarnokban. Az árakra és a kínálatra koncentrálva mentünk egy nagy kört a standoknál a néhanap már tavaszt játszó télben.

Tóth Kata

Szabó Ferenc sorkikápolnai őstermelő kezében egy barkacsokorral Fotó: Horváth Balázs

Megszívlelendő mondás: fogyasszunk mindent akkor, amikor szezonja van. De mi a helyzet a tél végi, februári időszakkal, amikor néhány kivételtől eltekintve (például naspolya, csipkebogyó, csicsóka) a zöldségek, gyümölcsök természetes betakarítási idején jócskán túl vagyunk?

Koncentráljunk ilyenkor a hosszan tárolható terményekre, mondják a táplálkozási szakemberek. Így tettünk: az alma-, burgonya-, hagymakínálatot vettük szemügyre. Azért a mesterségesen érlelt és déli országokból érkezett társaikra is vetettünk egy pillantást.

A megkérdezett őstermelők, kereskedők állították, még mindig megfizethetők a terményeik. Igaz, egyes zöldségek, gyümölcsök – a paprikafélék, az uborka, a mandarin – drágultak tavalyhoz képest.

Spanyolországban nagy esőzések, heves viharok voltak, rengeteg termény megsemmisült, az elmúlt két hétben ezeket magasabb áron tudták beszerezni. Székely Mónikától azt is megtudtuk, tartják az árukat a burgonya- és a hagymafélék, a sárgarépa, a fehérrépa – sőt, az előző évhez képest olcsóbbak – még májusban, júniusban is tudják majd árulni a burgonyát.

Az almát őstermelőtől veszi Mónika, azért a kedvező ár, de a múlt hét óta 90 forint a drágulás, mert fogynak a készletek. A déligyümölcsök közül mandarinból fele annyit adott el, mint tavaly, és míg akkor 39 forintért tudta kínálni, az idén a beszerzési ár majdnem a duplája. A vastag héjú görög narancsot kedvelik a vásárlók. A banán bio, azért vitte le az árát, mert a melegben hamarabb barnul. A citrom török, most nem elég lédús. Kiderült az is, hogy a vásárlók a magyar konyha jellegzetes alapanyagait keresik: hagymát, zöldséget, burgonyát.

Szabó Ferenc sorkikápolnai őstermelő kezében egy barkacsokorral
Fotó: Horváth Balázs

Barkát több árusnál is felfedeztünk a piacon. A rekettyefűz és kecskefűz virágrügyes ágaiból készült kisebb-nagyobb barkacsokrok 300-tól 1100 forintig kaphatók.

Szabó Ferenc standjánál láttuk talán a legtöbbet. A sorkikápolnai őstermelő céklát, sárga- és fehérrépát, krumplit és sütőtököt is árult. A vevői megszokták, hogy édes, finom náluk a tök – most 300 forint kilója. Medvehagymát és a Bakonyból való szarvasgombát is felfedeztünk a Vásárcsarnok kínálatban.

 

Ízletes zöldségek, gyümölcsök, spájzba való csemegék most is vannak a piacon. Jó hír, hogy már csak néhány hét, és itt a zsenge leveles növények szezonja. Akinek pedig még nincs fix programja ma délelőttre: kezdje a hétvégét egy jó piacozással!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában