vannak gombák, amelyek a hideget kedvelik

2020.02.21. 14:00

Gombászni télen? Igen! – A papsapka nem kucsma, csak hasonlít

A gombászás leginkább nyári és őszi műfaj. Kevesen tudják, hogy a kalapos gombák között akadnak olyanok is, amelyek kifejezetten a hideget kedvelik, csak télen találkozhatunk velük. A kora tavasznak is megvannak a jellegzetes gombái.

Gyöngyössy Péter

Téli fülőke: látványos és finom Fotó: VN/Dr. Szinetár Csaba

Ha a gombákra, a gombászásra gondolunk, akkor eső utáni kellemes meleg idő jut eszünkbe, amikor karunkon kosárral nekiindulunk egy kis természetillatot szívni. Ehhez a leginkább a késő tavaszi, nyári és az őszi időszak passzol. Keveseknek jut eszébe télen gombát gyűjteni. Márpedig vannak olyan kalapos gombáink, amelyek kifejezetten a téli hideg időjáráshoz kötődnek.

Kalauz Józseffel, a szombathelyi vásárcsarnok gombavizsgálójával a téli, kora tavaszi gombákról beszélgettünk.

– A szupermarketekben is kapható termesztett laskagomba vadon is előforduló őse, a kései laskagomba szintén a télhez kötődik. Van több olyan gombánk, amelyek kevésbé ismertek, de még a nevük is utal arra, hogy mikor nőnek. Ilyen például a téli likacsgomba, a fagyálló csigagomba és a téli szemétgomba. Nagyon látványos szép és finom, ehető gomba a téli fülőke. Fatuskókon él. Régebben akácvirágnak is hívták, de más fákon is előfordul. Az első hideg napok után már megjelenik. A nagy mínuszokat nem bírja, de a felületén van egy nyálkás bevonat, ez megvédi a kemény fagyokban is. Ha enyhül az idő, képes tovább fejlődni. Halszagú és halízű gomba, levesnek és pörköltnek kiváló. Amikor tavasziasra fordul az idő, átadja helyét más fajoknak. A szarvasgombák között is akad téli faj. Föld alatti aromás fűszergombáról lévén szó, kiképzett vizsgázott kutyákkal történik a gyűjtés. Mintegy 60-féle szarvasgomba él nálunk, ebből tíz árusítható.

Téli fülőke: látványos és finom Fotó: VN/Dr. Szinetár Csaba

Kora tavasszal, de enyhe teleken is találkozhatunk a korhadó ágakon élő piros csészegombával. Ez ehető faj, de méreténél fogva nem szokták gyűjteni. A kora tavaszi időszak jellegzetes gombái a kucsmagombák. Kalauz József is kedveli az ebből készült ételeket. Nem túl gyakorlottak könnyen összetéveszthetik a mérgező papsapkagombákkal. Ezek zöme őszi, de van köztük olyan is, amelyik a kucsmagombákkal azonos időben és azonos termőhelyen fordul elő, mint például a vörösbarna papsapkagomba és a redős papsapkagomba – mondta.

– Érdemes megjegyezni az egyik legbiztosabb megkülönböztető bélyeget. Hosszában felvágva a kucsmagombákban egy összefüggő üreget találunk, míg a papsapkagombákban sok kicsit. Kora tavasszal akár a kiskertekben, gyümölcsösökben is találkozhatunk a tövisaljagombával, ami könnyen megkukacosodik. A májusi pereszkét, amit szentgyörgygombának is hívnak, már április elején gyűjthetjük. Vastag húsú, lisztízű értékes gomba. Az Őrség fenyőelegyes lomberdeinek védett ritkasága a tavaszi csigagomba.

Kalauz József elmondta azt is: a szombathelyi piacon ingyenes a gombavizsgálat. A vásárcsarnok felújítása alatt is lesz a lehetőség arra, hogy képzett ember vizsgálja át a gyűjtött gombákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában