Közös múltról, jövőről

2020.02.22. 07:30

Lengyel diákok töltöttek egy hetet Szombathelyen

Húsz lengyel diák és két kísérőtanáruk töltött egy hetet Szombathelyen partneriskolájuk, a Savaria Szakgimnázium és Kollégium hívására. Közös uniós projektben vesz részt a két iskola.

Tóth Kata

A lengyel-magyar barátságot ápolták a diákok Fotó: Unger Tamás

Fotó: © Unger Tamás

2019 novemberében járt legutóbb lengyel csoport a Savariában, Bydgoszcz-ban működő testvériskolájukkal azonban három évvel korábbra nyúlik vissza kapcsolatuk. Az elektronikai-IT technológiai és részben katonai középiskolából érkezett delegáció a nemzeteken átívelő diákmobilitási programban vesz részt: egymás kultúrájával, nemzetével ismerkednek a diákok.

 

Tavaly júniusban már kiderült, a hagyományápolásban elöl járnak a lengyelek: számos, a magyar történelemmel kapcsolatos nevezetesség található városukban. A közös magyar-lengyel történelem feldolgozására a héten is volt lehetőségük a diákoknak. Hétfőn az igazgató, Sümegi Tamás köszöntötte a fiatalokat. A rendhagyó órák után a Történelmi Témaparkban római légiósok bemutatóját nézték meg. Kedden a közös történelmi vonatkozásokat elevenítették fel, elektronikus alapú magyar-lengyel-angol munkaszótár készült, ami segítette a lengyelek itt tartózkodása alatt a kommunikációt. Laborfoglalkozásokra is volt idő a műhelyekben, valamint sportdélutánra az iskolában és a kollégiumban. De üzemlátogatást, az Iseum megtekintését, csütörtökön budapesti utat is terveztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában