Renoválás

2020.02.28. 07:00

Megújulnak a kolostor ablakai Szentgotthárdon

Egy pályázatnak köszönhetően rövidesen megújulhatnak a ma hivataloknak helyet adó, 1740-es években épült volt cisztercita kolostorépület ablakai.

Tersztyászky Krisztina

Rossz állapotban vannak az ablakok

Fotó: VN/Sztg önk

A pályázati projekt teljes költsége több mint 22 millió forint, ebből az önkormányzat ötven százalékot biztosít önrészként – tájékoztatott Huszár Gábor polgármester. A ciszter szerzetesek által az 1740-es években épített kolostor ablakai az időjárás viszontagságai miatt mára nagyon rossz állapotba kerültek, rosszul szigetelnek, az állagmegóvás elodázhatatlanná vált.

A projekt benyújtásával egyidejűleg elkészültek a felújításhoz szükséges tervek is. A munkák során megújulnak az épület keleti homlokzatán és délkeleti sarkán található (a várkertre néző) nyílászárók, az itt található irodahelyiségeken kívül a refektórium és az emeleti tanácsterem ablakainak felújítása is megtörténik. A kivitelezői szerződést pénteken írták alá. A vállalkozó június 30-ai határidővel végzi el az ablakcseréket, az önkormányzattal előre egyeztetett módon, időpontban és helyiségekben.

Rossz állapotban vannak az ablakok
Fotó: VN/Sztg önk

Huszár Gábor elmondta, hogy az önkormányzat folyamatosan, a lehetőségekhez mérten önerőből és pályázati forrásokból, kis lépésekben hozzálát a több mint két és fél évszázados kolostorépület felújításához, amelynek egyik lépése a jelenlegi projekt. Korábban, szintén pályázati forrásból, már megvalósult a refektórium falburkolatának felújítása, és önerőből lecserélték a folyosói bútorzatot. Most pedig már egy újabb pályázatot készítenek elő a déli és az északi homlokzati ablakok cseréjére is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában