Mezőgazdaság

2020.02.03. 07:00

Szombat óta lehet már fejtrágyázni

Az őszi kalászosok fejtrágyázása megengedett február 1-tól, azonban a nitrátérzékeny területeken február 15-ig várni kell.

VN

Az őszi kalászosoknál megengedett

Fotó: Unger Tamás

A téli trágyázási időszakon belül február 1-jétől az őszi kalászosok fejtrágyázása megengedett, viszont trágyázószer a talajra ebben az időszakban sem kerülhet, ha a talaj fagyott, vízzel telített, vagy hóval borított.

Az őszi kalászosoknál megengedett
Fotó: Unger Tamás

Az ország mezőgazdasági területéből több mint négymillió hektár nitrátérzékenynek minősül, ahol trágyát kijuttatni október 31. és február 15. között nem lehet, mivel ilyenkor töltődhetnek fel vízzel a talajok, és a csapadék magával viheti a mobilis tápanyagokat, mint amilyenek például a nitrátionok.

A növényzettel borított, magasabb hőmérsékletű időszakban – amikor a trágyakijuttatás nem tiltott – a kimosódás kockázata nem jellemző, hiszen a növényi gyökérzet szívóhatása, illetve a párolgás felfelé irányuló vízmozgást eredményez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában