Életre szóló élmény legyen

2020.02.01. 11:30

Új szakmai irányelvek segítik a szülést és az újszülött ellátását

A felesleges beavatkozásoktól mentes természetes szülés, a bőr-bőr kontaktus és az aranyóra fontosságát hangsúlyozza egyebek mellett a családbarát elvekre épülő szülészeti és újszülöttellátásról szóló szakmai irányelv. A Markusovszky kórház szülészeti osztálya szinte mindenben megfelel az új ajánlásoknak.

Vas Népe

Dr. Leiner Frigyes osztályvezető főorvos hangsúlyozta: a császármetszések számának emelkedése nem csak hazánkban probléma Fotó: Cseh Gábor

Fotó: © Cseh Gábor

Szombathelyen adott az otthonos szülőszoba, és adott a támogató környezet: a kísérő a szülő nővel lehet; ha nincsen egészségügyi oka, akkor a kismama a vajúdás alatt szabadon mozoghat; elérhetőek a vajúdást megkönnyítő eszközök; az újszülöttet rögtön mellkasra teszik; az első napokat végig az édesanya mellett tölti a kisbaba.

Dr. Leiner Frigyes osztályvezető főorvos érdeklődésünkre elmondta, a december közepén elfogadott 33 ajánlás nagy részét régóta alkalmazzák már a Markusovszky Kórházban, az igazi újdonsága a kormányprogramba emelése. Amit eddig nem tudtak teljesíteni, az eddig sem rajtuk múlt. Például személyi feltételek hiánya miatt nem megoldott az egy szülő nő, egy szülésznő ellátási rendszer. Ezért adódhat bizony olyan helyzet, amikor a kismamának egyedül – vagy jobb esetben a párjára támaszkodva – kell megbirkóznia a fájdalommal. Ahogy az ajánlásban is szerepel, a kísérő nemcsak lelki és mentális segítséget nyújthat, sokszor jól jön az a bizonyos erős kéz és váll is.

Demográfiai adatok igazolják, a kormány intézkedései eredményesek, a szülőképes nők számának csökkenése ellenére emelkedett a születések száma az elmúlt években. Ez az irányelv meghatározza az anya-, baba- és családbarát szülészeti és újszülöttellátás kereteit. Nem mellesleg pedig jó alapja lehet annak, hogy lehetőleg mindenhol figyelembe vegyék a szülő nő igényeit. Ha a vajúdó nő ugyanis szabadon mozoghat, ehet-ihat, forró fürdőt vehet vagy zenét hallgathat, a fájdalmat nem túl, hanem meg- és átélheti. A szülés pedig egy szép, életre szóló élmény lehet számára.

Dr. Leiner Frigyes osztályvezető főorvos hangsúlyozta: a császármetszések számának emelkedése nemcsak hazánkban probléma Fotó: Cseh Gábor

 

A családközpontú szülészeti ellátás ezért a szülés természetes lefolyását támogatja a lehető legkevesebb beavatkozás mellett.

– A császármetszések számának emelkedése nem csak Magyarországon probléma. Ebben benne van az is, hogy a legtöbb pert világszerte a szülési események miatt indítják, és még nem ítéltek el senkit azért, hogy császármetszést végzett, ellenkező esetben annak elmaradásáért sokakat. Egyes anyák akár a szülés előtt, akár a vajúdás alatt nagy nyomást helyeznek a szülészorvosra a császármetszés elvégzése ér­dekében. Mindenképp örvendetes, hogy az irányelv rögzíti: a szövődménymentes szülés természetes folyamat, reméljük, ennek társadalmi elfogadottsága is nőni fog – hangsúlyozta az osztályvezető főorvos, aki mindenkit arra biztat, hogy – körültekintő tájékozódás után – készítsen szülési tervet. Szövődménymentes esetekben, ahogy eddig is, figyelembe veszik.

A szakmai ajánlás külön kitér az ambuláns szülésre. – Ha nem volt egészségügyi kockázata, az anya eddig is elbocsátható volt 24 óra múlva. Az újszülött viszont csak akkor adható haza, ha a háziorvos és a védőnő írásban vállalja az újszülött megfigyelését, ellátását, biztosítja a szűrővizsgálatok elvégzését – húzta alá Leiner Frigyes, a szülészeti osztály vezetője.

Az új irányelv sok ponton progresszív, és felzárkózik azokhoz a nemzetközi ajánlásokhoz, amelyeket évek óta hangoztatnak hazai szakmai, civil szervezetek.

Kimondja például, hogy a szülés spontán megindulását kell támogatni a 41. hét plusz 7 napig. Egyre többen ismerik fel a szülést követő egy-két óra fontosságát, amikor kisbaba megpihenhet, ellazulhat édesanyja hasán, bőr-bőr kontaktusban. Ez azért fontos, mert az úgy nevezett aranyórában az újszülöttek különösen éberek és figyelmesek, a méréseket és a vizsgálatokat ezért érdemes későbbre halasztani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában