Rendezvény

2020.03.11. 07:00

Bevált a bíróságokon a távmeghallgatás – Összbírói értekezletet tartott a Szombathelyi Törvényszék

Összbírói értekezletet tartott kedden a Szombathelyi Törvényszék. A rendezvényt megelőzően sajtótájékoztatón értékelték az elmúlt év bírósági munkáját. Az eseményen az Országos Bírósági Hivatal elnökhelyettese is részt vett.

Gyöngyössy Péter

Dr. Harangozó Attila, az Országos Bírói Hivatal elnöke és dr. Varga Roland, a Szombathelyi Törvényszék elnökhelyettese

Fotó: Unger Tamás

A törvényszék elnöke évente egyszer összbírói értekezleten tájékoztatja az Országos Bírósági Hivatal elnökét és a megye bíráit a bíróságok előző évi működéséről. Az értekezlet előtti sajtótájékoztatón dr. Varga Roland, a Szombathelyi Törvényszék elnökhelyettese elmondta: 2019-ben a megye bíróságai 20 ezer 975 ügyet – ebből 5187 pert – fejeztek be.

Az időszerűség vonatkozásában az egy éven belül befejezett peres ügyek aránya valamennyi ügyszakban 80 százalék fölött volt. Szabálysértési ügyekben 100 százalék, a közigazgatási ügyszakban 97 százalék. A bíróságok működésének fontos jellemzője a megalapozottság. A járásbíróságok elsőfokú ítélete büntető ügyszakban az ítéletek 86 százaléka, civilisztika ügyszakban 95 százaléka első fokon jogerőre emelkedett. Kiemelkedőek az adatok a munkaügyi ügyszakban.

Dr. Harangozó Attila, az Országos Bírói Hivatal elnökhelyettese és dr. Varga Roland, a Szombathelyi Törvényszék elnökhelyettese
Fotó: Unger Tamás

 

Az elmúlt évben a Szombathelyi Törvényszéken az informatika területén gyökeres változások, jelentős fejlesztések történtek.

Háromszáz új munkaállomás létesült, új szoftverek kerültek bevezetésre. Az előző év nagy vívmánya a ViaVideo rendszer kiépítése, amely elősegítette a távmeghallgatás széles körű elterjedését. Példaként említette azt az ügyet, aminek 52 vádlottja, 341 sértettje van az ország több városában, többségük idős, beteg ember. Eddig 41 ezer oldal iratanyag keletkezett, az elkövetési érték több mint 100 millió forint. Ilyen ügyekben jelentősen meggyorsítja az ügyintézést a technika. A következő évek nagy feladata az elektronikus ügyintézés továbbfejlesztése.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában