Jó, ha tudod!

2020.03.28. 11:00

Figyelem: itt az óraátállítás!

Vasárnap hajnali 2-ről 3-ra kell átállítani az órákat, ezzel megkezdődik a nyári időszámítás. Az Európai Parlament (EP) tavaly az óraátállítás 2021-től kezdődő eltörléséről döntött.

VN

Holnap ne felejtsék ezt a mozdulatot megtenni!

Fotó: Cseh Gábor

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, vagyis holnap hajnali 2-kor 3 órára kell igazítani az órák mutatóit, így egy órával tovább lesz majd világos. A nyári időszámítás jelenleg a világ több mint száz országában egységesen elfogadott rendszer. Lényege, hogy a lakosság szokásos ébrenléti ideje – a reggel hét és az este tíz óra közötti periódus – megközelítően egybeessen a természetes világosság idejével, így kevesebb mesterséges fényt kell használni. A hazai villamosenergia-rendszert irányító Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. szakemberei 1949 óta gyűjtik és elemzik a mindenkori fogyasztási adatokat, amelyekből látszik, hogy a nap-éj egyenlőséghez közeli tavaszi óraállítást követően mennyivel csökken a kora esti időszakok terhelése azáltal, hogy egy órával később kapcsoljuk fel a villanyt.

Holnap ne felejtsék ezt a mozdulatot megtenni!
Fotó: Cseh Gábor

A megtakarítás mértéke az energiahatékony fényforrások elterjedésének köszönhetően egyre kisebb. A 2017-es adatok szerint az ország éves szinten mintegy 100-120 gigawattórával kevesebb áramot használ fel, ami az éves áramfogyasztás 1,5–3 százaléka – ez 30-40 ezer háztartás éves fogyasztásának felel meg –, és összességében (2018-as áron számolva) mintegy 4-5 milliárd forint megtakarítást jelent évente.

Nincs kizárva, hogy jövőre kell utoljára órát állítani, mivel az Európai Parlament 2018 februárjában polgári kezdeményezésre felkérte az Európai Bizottságot, hogy tekintse át a nyári időszámításra vonatkozó irányelvet, és szükség esetén javasolja annak megváltoztatását. A bizottság az elvégzett konzultáció során 4,6 millió választ kapott az európai emberektől, akiknek 84 százaléka az óraátállítás ellen foglalt állást. Ezt követően az EP tavaly 410 szavazattal, 192 ellenszavazat és 51 tartózkodás mellett a tavaszi és őszi óraátállítás 2021-től kezdődő eltörlése mellett döntött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában