Áprilisban várják az új jövevényeket

2020.03.24. 07:00

Füsti fecskéknek helyeztek ki fészkeket Kőszegen

Az evangélikus középiskolában (TEKI) a tanszálló mellett a fecskék számára is alakítottak ki szállásokat. Húsz darab mű fecskefészek várja az istállóban, hogy elfoglalják, éppen annyi, amennyi előtte is volt a tangazdaságában.

Tóth Kata

Illés Péter mutatja a Teki tangazdaságában kihelyezett műfecskefészkeket

Fotó: Unger Tamás

Huszonkilenc boxos lóistálló készült a TEKI tangazdaságában ló- és patamosóval, két külön nyergessel, takarmánytárolóval, szénatárolóval. Látszik már a lójártató-gép is, amellyel a lovak mozgatását naponta végzik. Minden részletre figyeltek a boxok kialakításánál, arra is, hogy az istállóban az építkezés miatt kényszerűen levert fecskefészkeket pótolják – tudtuk meg Illés Péter igazgatóhelyettestől.

Illés Péter mutatja a Teki tangazdaságában kihelyezett műfecskefészkeket
Fotó: Unger Tamás

– Az istálló átalakítása miatt el kellett távolítanunk a füstifecske-fészkeket. A füsti fecske védett faj, így ezt csak hatósági engedéllyel, a Vas Megyei Kormányhivatal Környezet- és Természetvédelmi Osztályának beleegyezésével tehettük meg. A felújítás után azonban ugyanannyi, húsz darab mű fecskefészket helyeztünk ki, mint amennyi előtte is volt az istállóban. Ezek a madarak sárból készülő fészkeinek hasonló alakú és méretű kerámia utánzatai, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnél szereztük be őket. A fészkek alá pelenkák – kis deszkakalapok –, kerültek, arra szolgálnak, hogy a madárürüléket felfogják. Kísérletképpen a fecskefészkek felét agyaggal kente át Illés Péter – kíváncsi a fészekfoglalás eredményére, kiderül, hogy ezt, a sárfészekhez hasonló kinézetűt vagy a natúr kerámiát részesítik-e majd előnyben a madarak. Áprilisban már várják az új jövevényeket, amelyek minden bizonnyal meg is érkeznek, hiszen ahol lovak vannak, ott biztosan lesz rovartáplálék is a fecskéknek. Lehet, hogy nem azonnal a műfecskefészkeket foglalják el, hanem a maguk építette házat, hamarosan erre is fény derül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában