szemét

2020.03.10. 17:30

Hulladékmentesítés a közutak mellett – Hol, mikor, hogyan? Megkérdeztük!

Olvasóink gyakran osztanak meg velünk olyan fotókat, amelyeket hatalmas szemétkupacokról készítettek a Vas megyei utak mellett.

vaol.hu

Mintha a növényzet a szemétből nőne ki, annyi van a tövében

Fotó: VN-archív

Felkerestük a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-t, és többek között azt is megkérdeztük, hol és mikortól lehet hulladékmentesítésre számítani a közutak mellett.

Kérdéseinkre Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs vezetője válaszolt.

Mikor kezdődik el és meddig tart a közutak melletti árkok hulladékmentesítése?

A hulladékgyűjtési tevékenységet az országos közutak területén egész évben folyamatosan végezzük. Emellett tavaly tavasszal és ősszel is megrendeztünk „Jobb, ha el se dobod!” címmel országos szemétgyűjtési akciónkat, melyhez országszerte mindkét alkalommal 12-12 ezer fő csatlakozott. Ezen akcióink során számítottunk a környezetükért tenni akaró önkormányzatok, iskolák, helyi közösségek és egyéni résztvevők segítségére is az út melletti területek tisztításában, illetve minden évben társaságunk is csatlakozik az Innovációs és Technológiai Minisztérium TeSzedd! akciójához.

Melyek azok a Vas megyei főbb útvonalak, ahol erre számtani lehet és az autósoknak fokozottan kell figyelniük?

Idén a nyár kezdetéig szeretnénk részben saját útüzemeltetési feladataink keretein belül, részben pedig az említett akcióprogramokkal a teljes megyei úthálózaton elvégezni a hulladékmentesítést. Attól függően, hogy a kollégáink milyen tevékenységet végeznek, a közlekedők figyelmét ideiglenes forgalomtechnikai táblákkal, fényjelzésekkel hívjuk fel az úton vagy az út mellett dolgozókra. Természetesen vannak ettől eltérő helyzetek is, ahol korlátozó, sebességcsökkentő táblák kihelyezésére is szükség lehet.

Van tervezett útvonal? Ha igen, akkor honnan indulnak és merrefele haladnak a különböző utakon?

A fő közlekedési utak, illetve a nagy forgalmú mellékutak a hulladékgyűjtés szempontjából is prioritást élveznek, hiszen ezeket a szakaszokat használják a legtöbben, és sajnos itt szórják el a legtöbb hulladékot az illegális szemetelők. Mérnökségeink a forgalomnagyság és a tapasztalt állapotok alapján a tél végén ütemtervet készítenek a hulladékgyűjtésekre vonatkozóan. Sajnálatos tapasztalatunk, hogy a tiszta útkörnyezet sem tartja vissza hosszú ideig a szemeteléstől azokat akik notórikus szemetelők. Ráadásul nemcsak az utazások során keletkezett szemetet dobálják ki a járművekből, hanem útellenőreink rendszeresen találnak zsákokban kommunális, mezőgazdasági és építési tevékenységből származó zsákos hulladékokat is.

Vannak szemeteszsákok, illegális szemétlerakók az utak mentén? Ha igen, merre?

A nagyobb mennyiségű szemetet többnyire nem az országos közutak mellett, hanem a földutakon, erdős területeken rakják le a szemetelők, de az általunk kezelt utak mentén is találunk illegális szemétlerakókat. Szintén gyakori probléma, hogy az üzemeltetésünkben lévő közutak mentén kihelyezett szemetes tárolókba és mellé olyan hulladékot helyeznek ki az emberek, melyek nem a közlekedés során keletkeznek, vagyis rendszeres, hogy ezen hulladéktároló edényekbe háztartási hulladékot és lomtalanításra ítélt szemetet dobnak be, amelynek elszállítása plusz feladat, nem mellesleg rövid időn belül eltelíti a nem erre a célra telepített szemeteseket.

A szemétszedésre fordított idő miatt kevesebb időt, összeget és erőforrást tudnak kollégáink fordítani a burkolatjavítási, kaszálási, burkolatjelfestési, táblázási, felújítási és fejlesztési munkákra. Országosan ugyanis mintegy 1,5 milliárd forint értékben végzünk hulladékgyűjtési tevékenységet, melynek során 10-12 ezer tonna szemetet szedünk össze évente a közutak mellől. Társaságunk elkötelezett abban, hogy érezhető szemléletváltozást érjen el, ezért tavasszal újraindítjuk országos szemétgyűjtési akciónkat és idén is csatlakozunk a TeSzedd! akciókhoz.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában