Fontos év ez számukra

2020.03.06. 07:00

Kossuth Zsuzsanna-emlékhelyet alakítottak ki a szombathelyi kórházban

Az egészségügyi szakdolgozókat köszöntötték és Kossuth Zsuzsannára, Magyarország első főápolónőjére emlékeztek tegnap a Markusovszky kórházban az ápolók napja tiszteletére rendezett VI. tudományos emlékülésen.

Tóth Kata

A Markusovszky kórház ápolásvezetése is tiszteletét adta a sürgősségi tömb falán elhelyezett emléktábla előtt

Fotó: Cseh Gábor

„Boldog voltam, ha egy könnyet letörölhettem, ha egy nyomorúságos szív terhén könnyíthettem” – ez a Kossuth Zsuzsannától származó mondat szerepel azon az emléktáblán, amit tegnap avattak fel a Markusovszky kórházban. A Magyar Ápolási Egyesület fontos feladatának tekinti, hogy felélessze az 1848–49-es szabadságharc tábori kórházai főápolónőjének emlékét, akinek személye ma is példaértékű minden szakdolgozó előtt, mondta az avatón Wertmüllerné Takács Enikő, a Vas megyei szervezet elnöke.

A Markusovszky kórház ápolásvezetése is tiszteletét adta a sürgősségi tömb falán elhelyezett emléktábla előtt
Fotó: Cseh Gábor

A program a Romhányi-­teremben folytatódott, Alt­majer Beáta ápolási igazgató nyitotta meg a tudományos emlék­ülést. Köszöntőjében elmondta: az ünnepséggel céljuk volt felhívni a figyelmet az egészségügyi szakdolgozók lelkiismeretes munkájára. 2020-ról azt mondta, fontos év számukra: két esztendeje indult a Nursing now kampány, az ápolókért kampányol a világ. Kórházuk is csatlakozott a nemzetközi kezdeményezéshez, ami ez év végéig tart, s célja, hogy az ápolók presztí­zsét visszaadja, önbecsülésüket erősítse.

Prof. dr. Nagy Lajos, a Markusovszky kórház főigazgatója négy fő pillért említett az egészségügyi szakdolgozók helyzetének javításáért: a szakdolgozói életpálya fejlesztését, az utánpótlás képzését, a lakhatás támogatását és a munkakörülmények folyamatos javítását – mindegyik területen van fejlődés.

Középen a díjazott, Barilovitsné Takács Anna. Altmajer Beáta és prof. dr. Nagy Lajos fogja közre
Fotó: Cseh Gábor

Minya Tünde, a Magyar Ápolási Egyesület elnöke a magyar ápolók napjával kapcsolatos történeti áttekintése után beszélt Kossuth Zsuzsanna szerepéről a magyar beteg­ellátás fejlődésében.

Dr. Oláh András, a PTE Egészségtudományi Karának dékánja pedig a képzési struktúra változásának égető kérdéseit részletezte. Ismét tudományos pályázatot hirdetett a kórház a szakdolgozóik között: az idén nyolc pályázat érkezett – ezeket értékelték az ülésen.

Kossuth Zsuzsanna-emlékdíjjal Simon Irma, a szemészeti osztály ápolója, Barilovitsné Takács Anna, az érsebészeti osztály ápolója és Ari Csabáné, a szülészet-nőgyógyászati osztály szülésznője szakmai elhivatottságát ismerték el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában